JK Uskok pod dojmom najuspješnije regate: “Zadarska koka je narasla na događaj na kojem želiš biti”

Foto: JK Uskok/Facebook

ZADAR – Kraj je listopada. Očekivao bi čovjek južinu, temperature ispod 20 stupnjeva svakako, sunce nije neobično, ali baš da je more 22 stupnja… teško da smo takvu predodžbu imali sredinom rujna kad je ljeto bilo na izmaku i kad smo užurbano u sve kraćem danu pokušavali ugurati još koje, tada zamišljeno kao zadnje, kupanje. 

E sad.. jedriličari. Oni su vam ipak posebna sorta. Rekli bi profesionalni pomorci: luđaci, navigaju, a ne moraju. Složili bi se i majstori od jedara počešće s tom  tvrdnjom, i opisali svoju strast kao neudobno s beskorisnim. To su uvjeti na moru koje očekuješ u već ozbiljnim jesenskim danima. Mokar si, hladno ti je, patiš se satima, zarade od toga nemaš. Dapače u minusu si. Financijski. Međutim, nema tog novca koji može platiti zadovoljstvo kad zazuji brod ispod tebe, pogonjen samo vjetrom i valom i tvojim znanjem i vještinom. Ergo, svaka žrtva je vrijedna za osjećaj kad protivniku prođeš po provi. Je, posebna su sorta jedriličari. 

A s vremena na vrijeme Eol i Posejdon i Zeus sklope pakt i pošalju jedriličarima povoljan vjetar, dobro more i sunčano vrijeme. I podare im tako savršen dan na moru. Kao što se dogodilo u subotu 26. listopada na još jednoj Zadarskoj Koki, fešti od jedara, koja već desetak godina ispred zadarske rive napuni kanal jedrima. Ove godine bilo ih je rekordnih 115. Ok, brodova. Jedara nešto više. Na svakom minimum po tri, pa sad vi računajte koliko ih je to. 

Ali nije organizatore veselilo samo to što su uspjeli postaviti novi rekord regate. Veselilo ih je i što su brodovi bili puni. Dok se gradila regata nerijetko se moglo vidjeti dvočlane posade, ili bi netko došao samo na start sam na jedrilici u počast svom klubu, JK Uskok, i gradu, i pomorstvu i tradiciji. Ove godine brodovi su bili puni. Jer je Koka narasla na događaj na kojem želiš biti, ili ćeš propustiti sjajnu regatu, dobro nadmetanje, prijateljske pozdrave u prolasku, ekipu koju nisu vidio x vremena, odličnu spizu i vrhunsku feštu navečer. Pa je tako jedrila ove godine, „jedrila“, i dvomjesečna beba, ali i već ozbiljni 80godišnjaci, kao i sve generacije od bebe do izboranih barba. Među njima i zadarski olimpijci Šime Fantela, Igor Marenić, Petar Cupać, Pavle Kostov, Enia Ninčević, iskusne posade krstaša, od Pule, Rijeke, preko Zadra, Šibenika i Splita, do Dubrovnika. E da, i Zagrepčani i Samoborci i Siščani… Širom raširenih očiju iz kokpita su impresionirani bili svi oni koji su se prvi put odvažili izaći na regatno polje. 

Ruta: riva – Punta Bajlo – riva – Puntamika – riva – Punta Bajlo – riva – Puntamika – riva. Ali dva kruga se nisu odjedrila, jer je vjetar u prvom dijelu dana bio izuzetno slab. Početni južinić brzo je nestao, maestral je kasnio, tako da su suci oglasili skraćenje, cilj nakon prvog kruga. Furiosa 2 Igora Ćupića vodila je cijelu regatu i uvjerljivo pobijedila. Glavna bitka za ostatak vrha poretka odvila se prije obilaska oznake kod Punte Bajlo, vjetra je u potpunosti nestalo, profitirale su laganije jedrilice koje su se odvažile ići bliže sredini Zadarskog kanala, potpomognute kurentom. I tko se prvi dokopao maestrala koji je stigao iza 13 sati tako je i odhujao prema obilasku oznake kod rta Puntamika. Drugi je ciljem prošao Lanex Vice Baričića, treći DSK s Dubravkom Frankovićem za kormilom, četvrti Sail la Vie Darka Smrkinića, peti Gringo 2 s Robertom Sandalićem..

Sve rezultate pogledajte na Facebook stranici Zadarske Koke. I ne propustite ovu regatu iduće godine. Zapamtite – predzadnji vikend listopada fešta se u Zadarskom kanalu i na Vitrenjaku, lučici JK Uskok. Bit će vam žao ako se ne pridružite!

Press služba JK Uskok

PROČITAJTE JOŠ:

Rekordna Zadarska Koka završila velikom feštom