Foto: Daniel Pavlinović

“Neuobičajena listopadska toplina i suša neće još dugo! Od utorka slijedi nešto sasvim drugo!”, prognozira meteorolog HRT-a Zoran Vakula. 

Iznadprosječno toplo i suho vrijeme prestaje već u utorak, kada se najavljuje osjetno zahlađenje i kiša.

Treba pripremiti zimsku odjeću, jer će od utorka navečer do petka prijepodne osjet hladnoće zbog pada temperature dodatno pojačavati bura – umjerena i jaka, posebice podno Velebita i olujna, barem na udare, koji će onemogućavati normalno prometovanje. No, već za vikend je sve veća vjerojatnost južine i novog porasta temperature iznad prosječnih vrijednosti za početak studenoga, piše HRT.

Iako iz početka sunčano vrijeme, Državni hidrometeorološki zavod do kraja današnjeg dana predviđa porast naoblake, a na sjevernom Jadranu ponegdje i malo kiše, dok će se najsunčanije zadržati na jugu Hrvatske. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na Jadranu i sjeverozapadni, a navečer na sjevernom Jadranu bura. Najviša dnevna temperatura većinom između 18 i 24 °C, na zapadu unutrašnjosti ponegdje niža.

Na snazi je i upozorenje za pomorce na pojačane udare bure prema kraju dana u Velebitskom kanalu od 35-40 čvorova.

U utorak će na cijeloj obali, izuzev južnog Jadrana na snazi biti upozorenja na jaku buru, koja će u Velebitskom kanalu biti vrlo jaka, mjestimice i olujna. Tamo će najjači udari vjetra biti 55-75 čvorova (100-140 km/h), zbog čega je za to područje u pripremi i crveni meteoalarm.