Na Lastovu u kolektivnoj sadnji, zasađena nova 64 stabla

Foto: JUPP Lastovsko otočje

LASTOVO – Lastovo se priključilo hvalevrijednoj akciji “Zasadi drvo, ne budi panj”. Važnost ove akcije prepoznala je i Javna ustanova „Park prirode Lastovsko otočje“ koja je, uz podršku Općine Lastovo te Turističke zajednice Općine Lastovo, ovom prigodom donirala 64 sadnice OŠ „Braća Glumac“, Udruzi Lastovski poklad, Judo klubu Lastovo te zainteresiranom lokalnom stanovništvu. Donirale su se i posadile sadnice masline oblice, lovora nobilisa, lovora višnje, šipka (glavaš i konjski zub), nespole te planike.

Djelatnici Javne ustanove su u petak 25. listopada 2019. godine, sa članovima KUD-a Lastovo te učenicima OŠ “Braća Glumac”, posadili sadnice nespole, šipka i masline na trgu Lastovskog poklada te u školskom dvorištu. 

Građanska inicijativa „Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj“ je od 25. do 27. listopada 2019. godine organizirala kolektivnu sadnju drveća pod nazivom „Zasadi drvo, ne budi panj“. Akcijom se nastojalo potaknuti građane, udruge, tvrtke i ustanove da u tri dana diljem Hrvatske na privatnim i javnim površinama posade što više stabala kako bi doprinijeli ozelenjivanju životnih sredina i istaknuli važnost i brojne dobrobiti drveća i zelenila, posebno u urbanim sredinama.

Akciju je pokrenula Varaždinka Mateja Angelina Kramar kroz otvorenu grupu na Facebooku u koju se svatko može učlaniti te informirati o biljnim vrstama te kako ih pravilno zasaditi. “Tri dana zajedničkog uživanja u sadnji diljem države. Naglasak je na slobodnoj sadnji svakog pojedinca i poticanje na razmnožavanje biljaka, stvaranje vrtova. Uzgoj iz koštice kako bi kasnije zasadili tamo gdje je najpotrebnije. Djelujmo namjerno. Zasadi drvo, ne budi panj!”

U sklopu građanske inicijative pod sloganom Zasadi drvo, ne budi panj potiče se sadnja, pošumljavanje i podizanje razine svijesti o važnosti drveća za očuvanje okoliša, ali i za kvalitetu života. Ova akcija nosi poruku kako svatko može zasaditi drvo i na taj način pridonijeti poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno i dati svoj  doprinos borbi protiv klimatskih promjena. 

Sponzorirani sadržaj
Vaš komentar