IDIOTI NA HVARU Uništili rasvjetu helidroma za hitne slučajeve i ugrozili živote

Foto: HRZ / M. Karačić / Grad Hvar

HVAR – Potpuno neshvatljiv čin vandala na hvarskom helidromu dogodio se još jednom. Idioti su iščupali sustav rasvjete za noćno slijetanje helikoptera u hitnim medicinskim slučajevima.

Iako je jasno koga se u stručnoj terminologiji naziva “idiotom”, svakako nikoga od navedenih unutar stručne definicije ne želimo vrijeđati. Jednostavno je nevjerojatno da itko racionalan i s imalo funkcionalnog mozga u današnje vrijeme može sebi dozvoliti  devastiranje prostora na kojeg slijeću helikopteri koji spašavaju živote.

Ozbiljno ugroženi životi pacijenata

Ipak, to se dogodilo na Hvaru i to ne prvi put! Nerazumnim vandalskim činom na hvarskom helidromu, kojim je još jednom oštećen sustav rasvjete za noćno slijetanje helikoptera za potrebe hitnih medicinskih slučajeva, ozbiljno su ugroženi životi otočkih pacijenata.

Za sada nepoznati počinitelj pod okriljem noći i iz potpuno neshvatljivih pobuda oštetio je signalne LED reflektore te potpuno uništio konzolu upravljačkog sustava, iščupao elektroinstalacije te otuđio bateriju za solarno napajanje. Zahvaljujući prisebnosti i vještini pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva noćašnja hitna intervencija kojom se spašavao život jednog našeg sugrađanina sretno je završila, no mogla je rezultirati i strahovitom nesrećom, izvijestili su iz Grada Hvara.

Iako se materijalna šteta još utvrđuje (prema prvim procjenama iznosit će desetke tisuća kuna), jasno je da je moguća šteta druge vrste u ovom trenutku neprocjenjiva. Naime, postoji mogućnost da će Hvar do nabavke oštećenih dijelova upravljačke konzole, na čemu Grad Hvar ubrzano radi, ostati bez hitnog helikopterskog prijevoza. Zbog neadekvatne rasvjete na helidromu ugrožena je sigurnost pacijenata, pripadnika HRZ-a i djelatnika Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Splitsko-dalmatinske županije, zbog čega se razmatra obustavljanje hitnih letova prema Hvaru.

Ovo iživljavanje pojedinaca na hvarskom helidromu, na žalost, nije prvi takav slučaj od kada je Grad Hvar postavio sustav rasvjete i video-nadzora na solarno napajanje s daljinskim upravljanjem u proljeće 2017. godine. S obzirom da je sustav pod video nadzorom, uređaji i snimke poslani su na stručnu analizu kako bi se čim prije pronašao počinitelj ovog vandalskog čina.