Ministrica Vučković najavila sanaciju ribarske luke Tribunj

Foto: Branka Martinić / Facebook

ŠIBENIK/TRIBUNJ – Financiranje projekta sanacije lukobrana i problem odvoza otpada iz mora u ribarskoj luci Tribunj, izgradnja ribarske luke Rogoznica u uvali Peleš, te Purifikacijski centar u Šibensko-kninskoj županiji – projekt kojim županija planira jačati kapacitete u sektoru marikulture, teme su sastanka koje je ministrica poljoprivrede Marija Vučković održala sa šibensko-kninskim županom Goranom Paukom i njegovim suradnicima.

Dogovoren je najbolji i najefikasniji model financiranja sanacije lukobrana posredstvom Ribarske zadruge „Adria“ Tribunj, kojoj je kroz koncesiju povjereno upravljanje na spomenutom području. Izmjena poslovanja Ribarske zadruge bila bi od koristi za daljnje natječajne investicije koje podržavaju programi Europske unije budući da financijska potpora europskih fondova više ne bi iznosila maksimalnih 60 posto troškova određenog projekta, koliko je predviđeno za zadruge, već bi se moglo računati na sufinanciranje od 85 posto vrijednosti investicije.

Lučka uprava je izradila idejno rješenje za Ribarsku luku u uvali Peleš te kreće prema idejnom projektu koji je podloga za lokacijsku dozvolu. Rogoznica je jedna od najvažnijih ribarskih luka na Jadranu kojoj zbog dobre prometne povezanosti gravitira najviše ribarskih brodova. Izgradnjom luke ribarima će se osigurati privez brodova i iskrcaj ribe, odnosno odvijanje djelatnosti sukladno standardima EU. Izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja općine Rogoznica iz 2016. godine utvrđena je lokacija „Ribarske luka u uvali Peleš“ približne površine 0,4 ha na kopnenom dijelu i s površinom akvatorija od 2 ha.

– Želim naglasiti kako je predviđen Purifekacijski centar za koji smo dobili građevinsku dozvolu i prijavili se na natječaj koji omogućuje financiranje opreme, te čekamo novi natječaj kako bi isfinancirali infrastrukturu“ – kazao je župan Goran Pauk.

– Naglasila bi aktivnosti županije i ministarstva poljoprivrede koji su sklopili ugovore za projekte vrijedne 310 milijuna kuna od čega je 220 milijuna isplaćeno. Što se tiče ribarske luke Rogoznica riječ je o strateškom projektu za Republiku Hrvatsku te nam sad slijedi izrada potrebne dokumentacije za realizaciju, a osigurali smo 130 milijuna za izradu šest ribarskih luka – kazala je ministrica Marija Vučković.

PROČITAJTE JOŠ: