POMORCI LJUTI “Zašto moramo ponovno vaditi krvnu grupu?” – Liječnica dala odgovor

„Nama se i krvna grupa minja svakih 10 godina , NEMA PRIJEPISA!“ komentirao je na društvenim mrežama jedan pomorac, ljut jer uz sva ostala davanja koja se od njih traže, mora ponovno dati krvnu grupu na ispitivanje.

Više od sto komentara izazvao je ovaj status, pa su neki krenuli davati i savjete:

Foto: Facebook

– “Napiši krvnu grupu u matrikulu i zamoli doktora opće prakse da ti pečatira..ja sam tako napravio” – pojašnjava jedan pomorac mogućnost izbjegavanja dodatnog troška.

– “I takvim ustanovama treba stat na kraj….. zna se šta treba za Medical Cerificate…..kakve su ovo piz….je?” – ljut je treći.

Očito ne znate da se kod krvne grupe može promijeniti rh faktor..dakle onaj + ili -… to se jako rijetko može desiti ali može. Zatim postoji mogućnost pogreške prvotnog nalaza, a bolje spriječiti nego liječiti. Ukoliko bi primili krivu krvnu grupu uslijed transfuzije velika vjerovatnost je da bi umrli. Zato se mora napraviti nanovo vađenje krvne grupe” – pojašnjava jedan od komentatora.

Za pojašnjenje smo pitali voditeljicu Centra za transfuzijsku medicinu: mr. sc. Jelu Mratinović-Mikulandra, dr. med. Kaže da se tu radi apsolutno o neznanju i da nije prvi put da o tome javno govori:

– Kad vadimo krvnu grupu, onda se tu radi o ispitivanju protutijela. Krvnu grupu naslijedite, ali drugi dio se mijenja. Ponavljanje nalaza ima svoje stručno utemeljenje. Svi imamo svoju krvnu grupu od rođenja, no promjene su moguće – kratko je odgovorila dr. Mratinović-Mikulandra.

Provjerili smo i koliko košta usluga vađenja krvi za moreplovnicu i prvo što su nas pitali je „jeste li dobrovoljni darivatelj krvi?“. Ukoliko jeste, usluga će za vas biti besplatna, a ukoliko niste davatelj, vađenje krvi platit ćete 300 kuna i nalaz će vam biti gotov za dva dana.

A u Pravilniku o pomorskim knjižicama i odobrenjima za ukrcavanje, te postupcima i načinu prijave i odjave pomoraca na obvezno mirovinsko i obvezno zdravstveno osiguranje iz 12/2016. stoji sljedeće:

“Podatke o krvnoj grupi, RH faktoru i preosjetljivosti na lijekove, serume i cjepiva imatelja pomorske knjižice u pomorsku knjižicu unosi zdravstvena ustanova ili ordinacija ovlaštena za obavljanje liječničkih pregleda pomoraca u skladu sa hrvatskim ili stranim zakonodavstvom”.

Stoga ostaje doista legitimno pitanje: Vrijedi li se igrati životom radi nerazumijevanja ovog pravila ili 300 kuna?

D.G.

Vaš komentar