ČITAJTE MALA SLOVA: Pokvarena riba iz Argentine je trebala na stolove hrvatskih restorana

Photo: Facebook

Danas nam je stigla jedna u nizu uobičajenih obavijesti Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu: “Brzo smrznuti filet oslića uvezen iz Argentine nije za ljudsku konzumaciju.” Mogli smo naravno, kao i većina hrvatskih medija samo kopirati navedenu obavijest, ali nešto nam je tu zasmrdjelo i zbog zdravlja građana istražili smo i naišli na malo dublji problem od jedne serije uvozne i smrdljive ribe. 

Najprije, u tekstu ćete osim konkretnog proizvoda, proizvođača i uvoznika, ako pažjivo čitate, zapaziti jedan jako bitan detalj: “Pakiranje: Kartonska kutija 21 kg, (3×7 kg blokovi u plastičnoj foliji)”.

Tko to od nas običnih smrtnika u dućanu maloprodaje kupuje smrznuti blok od 7 ili 21 kg oslića i nosi ga doma? Znači, navedenu deklaraciju s gornje opomene Agencije za hranu, kao i uvoznika, tvrtke Pescamar iz Rovinja vi kao krajnji korisnik na konačnom proizvodu ne vidite! Ili su oslići prepakirani u manja pakiranja s drugačijom oznakom i takvi stižu na tržište (dakle doista nemate pojma jeste li to kupili i hoćete li konzumirati) ili je takva roba otišla ili bila namijenjena restoranima. 

Na web stranicama uvoznika osim ove obavijesti nema apsolutno ništa!

Dakle sve ovo gore stiglo je u formalnom dopisu iz državne institucije koja bi trebala brinuti o našem zdravlju, a uvoznik je morao isto napisati na svojim web stranicama. Na istim stranicama nema apsolutno nikakvog drugog sadržaja. Nema poveznice, glavne stranice, kategorija, impressuma, kontakata… NIŠTA, samo obavezan sadržaj navedene obavijesti kojeg su morali napisati i objaviti na nečemu što se zovu “službene stranice”.

Ipak, s obzirom da su napisali “Zahvaljujemo na razumjevanju i stojimo na raspolaganju za sva Vaša pitanja i pojašnjenja”, nazvali smo da nam malo detaljnije pojasne. U interesu zdravlja građana pitali smo: koliko toga je završilo na tržištu i gdje?

– Sva roba je već povučena s tržišta, a najviše je išla prema restoranima. Radi se o tome da je jedan uzorak pokazao povećane količine ukupnog isparivog baznog dušika, što je zapravo indikator svježine ribe. Sad to preuzima tvrtka Agroproteinka koja treba zbrinuti ovaj otpad – rekao nam je Lučano Pamić iz Pescamara.

Na pitanje koliko je ribe uopće bilo na tržištu i koliko je povučeno, Pamić nam u trenutku razgovora navodno nije znao odgovoriti. Odgovor nije na našu adresu pristigao ni do zaključivanja ovog članka.

Indikativna u ovom odgovoru je činjenica da se smrznuti oslići iz Argentine distribuiraju i prodaju u hrvatskim restoranima. Razmislite o tome kad sljedeći put budete naručili ribu i svakako ih pitajte za dokaz nabavke ribe s vjerodostojnom deklaracijom podrijetla i zdravstvene ispravnosti. Imate na to pravo!

PROČITAJTE JOŠ: