Konvoj “Libertas” prije 28 godina uplovio u Dubrovnik i donio nadu

Konvoj Libertas - Foto: Screenshot

DUBROVNIK – Nakon 30 dana potpune blokade Dubrovnika, na današnji dan 31. listopada 1991. Konvoj Libertas uplovio je u ranim jutarnjim satima u grušku luku, predvođen Jadrolinijinom “Slavijom” pod zapovjedništvom kapetana Damira Jovičevića.

U humanitarnom pohodu, koji je Dubrovniku donio prijeko potrebnu pomoć u hrani, higijenskim potrepštinama i lijekovima “Slaviji” se pridružilo i više turističkih brodova, jedrenjaka, ribarskih koća i remorkera. Osobito se istaknulo brodarsko mjesto Krilo Jesenice, čijih je čak 18 brodica sudjelovalo u konvoju. Sa “Slavijom” su u Grad došli Stjepan Mesić, tada aktualni predsjednik Predsjedništva SFRJ i vrhovni zapovjednik JNA te predsjednik hrvatske Vlade Franjo Gregurić. Prisustvo Mesića na čelu konvoja vjerojatno je bio i razlog zbog kojeg je Konvoj, nakon pola noći čekanja u Mljetskom kanalu, Jugoslavenska ratna mornarica, nakon pregleda, pustila dalje prema Dubrovniku, prisjeća se Dubrovnik.net.

Konvoj, 29 brodova i brodica s cijele hrvatske obale i otoka, u listopadu 1991. krenuo je iz Rijeke, a u Gruž su ih uveli gliseri Odreda naoružanih brodova. U luci ih je dočekalo oko 1000 Dubrovčana, usprkos velikoj opasnosti od granatiranja. Bio je to konvoj nade.

“Konvoj Libertas i obrana Dubrovnika sigurno su najveća akcija nenasilja u Europi u 20 stoljeću, koje zajednički sa Gandhijevim maršom soli i Maršom na Washington M.L.Kinga predstavljaju bitno nasljeđe svjetskog humanitarnog i mirotvornog iskustva”, opisao je Konvoj Libertas dr. Slobodan Lang.

Konvojem Libertas skrenuta je pozornost svetske javnosti na nužnost zaštite Dubrovnika od daljnjeg razaranja, koje su provodile srbijanske i crnogorske snage potpomognute Jugoslavenskom narodnom armijom.