Ministarstvo zaštite okoliša izgubilo sudski spor zbog trajektne luke u Orebiću

Photo: Udruga Plavi zid/Facebook

OREBIĆ – Upravni sud u Splitu je na temelju tužbe Mjesnog odbora Kućište iz Orebića, poništio Rješenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Uprave za procjenu utjecaja na okoliš u projektu trajektne luke Perna.

O tome je javnost u priopćenjem obavijestio i Mjesni odbor Kućište.

“Žalosni smo ma kakva god presuda bila. Jer ova presuda, iako je u našu korist, potvrđuje sve propuste koji su se događali, a na koje mi već dugo ukazujemo a nitko za to nema sluha. Žalosno je da moramo voditi sudske sporove samo zbog toga što odgovorna tijela nemaju razumijevanja.

Još jednom molimo sva odgovorna tijela, Općinu Orebić i Županiju DNŽ da pokažu razumijevanje i dobru volju, da sjednemo za stol i pokušamo nači rješenje s kojim bismo svi bili zadovoljni.

Rješenje je nadohvat ruke, jednostavno je i realno se može provesti. Potrebno je napraviti izmjene i dopune UPU-a trajektne luke Perna te izbrisati iz plana nepotrebnu treću trajektnu rampu koja se planira graditi ispred samih kuća u naselju”, stoji u priopćenju Mjesnog odbora Kućište.

Podsjetimo, lokalno stanovništvo i Udruge za zaštitu okoliša već su se više puta javno bunile protiv gradnje luke na ovoj lokaciji, žaleći se na ekološke posljedice betonizacije obale i neadekvatnim rješenjem kojeg bi gradnja ove luke ostavila na okoliš i lokalno gospodaarstvo.