NEMOJTE JESTI! Ovaj smrznuti oslić se povlači s tržišta – Nije za ljudsku konzumaciju!

Foto: Screenshot / Ilustracija

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o povlačenju i opozivu proizvoda Brzo smrznuti filet oslića (Merluccius hubbsi) bez kože, 60-200g/kom, LOT broja 12042019, datuma smrzavanja 12/04/2019, upotrijebiti do: 12/04/2021, podrijetlom iz Argentine, radi povećane količine ukupnog isparivog baznog dušika (TVB-N).

Proizvođač proizvoda je El Marisco S.A., Argentina, a proizvod na tržište stavlja subjekt u poslovanju s hranom PESCAMAR d.o.o., Rovinj.

Utvrđeno prekoračenje TVB-N ukazuje na lošu kakvoću mesa ribe i smatra se neprikladnim za ljudsku konzumaciju.

Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije  od 5. prosinca 2005. o utvrđivanju provedbenih mjera za određene proizvode na temelju Uredbe Europskog parlamenta i i Vijeća o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane, izvijestil

Ns službenoj stranici Pescamar d.o.o. između ostalog stoji da se radi o pakiranju kartonske kutije od 21 kg, (3×7 kg blokovi u plastičnoj foliji) s oznakom: “Datum proizvodnje/zamrzavanja: 12.04.2019., Upotrijebiti do: 12.04.2021. Lot: 12042019″

Riba namijenjena restoranima

S obzirom da se radi o velikim pakiranjima koji se u ovom obliku zasigurno ne nalaze u maloprodaji, nazvali smo rovinjsku tvrtku Pescamar koja je sporne osliće uvezla iz Argentine.

– Sva roba je već povučena s tržišta, a najviše je išla prema restoranima. Radi se o tome da je jedan uzorak pokazao povećane količine ukupnog isparivog baznog dušika, što je zapravo indikator svježine ribe. Sad to preuzima tvrtka Agroproteinka koja treba zbrinuti ovaj otpad – rekao nam je Lučano Pamić iz Pescamara.

Na pitanje koliko je ribe uopće bilo na tržištu i koliko je povučeno, Pamić nam u trenutku razgovora navodno nije znao odgovoriti.

Pozivaju se kupci navedenog proizvoda da ga vrate prodavatelju uz pravo na povrat novca.

Dodatni podaci o proizvodu:

Proizvođač: El Marisco S.A., San Salvador 4779 – Mar del Plata, Argentina

Veleprodaja: Pescamar d.o.o., Obala A. Rismondo 19, Rovinj

Obavijest se odnosi isključivo na proizvod sa gore navedenim podacima

D.G.