PLAVI PRIRUČNIK Društveno korisno učenje o zaštiti morskog okoliša

Foto: Naslovnica

MURTER – Želite li razviti projekte sa studentima koji će pomoći riješiti probleme u lokalnoj zajednici, „Plavi priručnik“ nudi Vam informacije za organizaciju i provedbu društveno korisnih projekata od samog početka do implementacije i izvještavanja. 

„Plavi priručnik“ je nastao kao rezultat aktivnosti „Plavog projekta – doprinos razvoju programa društveno korisnog učenja na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu“, projekta sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda, nositelja udruge Argonauta te partnera Veterinarskog fakulteta u Zagrebu i Morskog obrazovnog centra Pula. Priručnik uz objašnjenje pojma društveno korisnog učenja nudi čitav niz smjernica za osmišljavanje i provedbu društveno korisnih projekata. Tako u priručniku možete pronaći nove mentorske programe osmišljene kroz projekt i uvedene u kurikulum nastavnih predmeta Veterinarskog fakulteta, te postupak razvoja studentskih projekata- na koji način se studente uvelo u područje raspisivanja projektne ideje, kako koristiti neformalne metode učenja za edukaciju studenata, vježbe za razvoj timskog rada među grupom i identificiranje uloga među grupama te na koji način identificirati problem u zajednici, razviti i provesti društveno korisni projekt. 

Iako su primjeri nastali na primjeru društveno korisnih projekata u području zaštite okoliša, posebno dupina i morskih kornjača, vrlo je primjenjiv za visokoškolske ustanove raznih usmjerenja. Projekti društveno korisnog učenja vrlo su interesantni svim uključenim dionicima- obrazovnoj ustanovi, studentima, lokalnoj zajednici i organizacijama civilnog društva, jer kao što im sam naziv kaže, zaista donose društvenu korist rješavanjem konkretnih problema malim inicijativama koje mogu biti temelj za veće aktivnosti i projekte civilnog društva i zajednice. 

„Plavi priručnik“ možete besplatno preuzeti OVDJE, a tiskano izdanje dostupno je u udruzi Argonauta. 

 

Za sve dodatne informacije obratite se na sljedeće adrese:

dr. sc. Lada Radin, dr. med. vet., Veterinarski fakultet, pr@vef.hr, 091 250 7511 ili Sanja Kovačev , mag.turism.cult., Udruga Argonauta, sanja.kovacev@argonauta.hr, 091 303 3067.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a ostvaren je u sklopu Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020. ESF-a, te Poziva “Podrška razvoju partnerstava organizacija civilnog društva I visokoobrazovnih ustanova za provedbu programa društveno korisnog učenja”. Projektne aktivnosti provodit će se na području Šibensko- kninske, Zagrebačke i Istarske županije, a vrijednost projekta iznosi 1.004.727,31 Kn.

I.B.