Počeo nadzor ribolova u Jadranu sa 6 dronova

Photo: MORH / Screenshot

Počela je primjena novog sustava nadzora Jadranskoga mora. Ministarstvo poljoprivrede nabavilo je i preko ribarskog EU fonda sufinanciralo najmoderniju opremu za nadzor i kontrolu ribarenja i teritorijalnog mora. Riječ je o ulaganju od čak 72 milijuna kuna.

Nabavljeno je 6 dronova. Mogu preletjeti 150 kilometara i u zraku biti 6 sati.

– Cijelo vrijeme dok se provodi zadaća, slika u realnom vremenu ide u njihov ribarski monitoring centar u Zagrebu i u koordinaciji, znači sustavom veza smo s inspektorima, objašnjava bojnik Božo Kriletić, zamjenik zapovjednika Središta za besposadne zrakoplovne sustave.

S Biokova vojska upravlja dronom, iz Zagreba inspektori navode kamo. Na moru je sve vrijeme gumenjak, a dva su takva na Jadranu, hrvatske proizvodnje, opremljena baš za ribarsku inspekciju, prenosi HRT.

– Znači, imamo internet na brodu, televizije koje se spajaju isto nama inspektorima na laptope za brojanje tuna, kaže Dragan Vlačić, voditelj brodice ribarske inspekcije.

– Uglavnom ciljamo da ovaj nadzor nam bude na onome tko počinjava prekršaj, znači da ne radimo formalne kontrole nego da to stvarno imamo neke indicije da se radi o prekršaju, ističe Mario Škorjanec, voditelj Službe ribarske inspekcije – jug.

Sumartinski ribar nije u prekršaju, papiri, oka i metri mreža – sve je kako treba, no nije kod svih tako uredno.

– Ljudi su vam jako domišljati. Znači, uglavnom je prekršaj da se koriste ribolovni alati koji su modificirani ili se bave ribolovom za koji nemaju dozvolu, autorizaciju, odobrenje ili povlasticu, naglašava Ivo Vuletić, viši ribarski inspektor.

Europskim novcem nabavit će se još 2 ovakva broda za Obalnu stražu i četiri za Carinu, a i oni će se, budući da ih nabavlja Ministarstvo poljoprivrede, najviše koristiti za kontrolu ribolova. Sve je spremno za veliki lov na krivolov.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO/VIDEO Predstavljen Besposadni zrakoplovni sustav „Orbiter 3“

I.B.

Vaš komentar