Napokon potpisan ugovor o vađenju potopljenog trabakula na Braču

Foto: Martin Čudnrić

POVLJA – Sjećate li se famoznog potopljenog broda s Brača? U rujnu nam je obećano da će najveći jadranski trabakul, 28 metara dugi “Marko Polo” potopljen za vrijeme jake bure još 2015. godine, biti izvučen za 15 dana. No, kako je još na dnu ispred rive u Povlji, mještani su se uznemirili da će proći još koja godina, a cijev kolektora na koju je naslonjen bi posljedično mogla puknuti i dodatno zagaditi prekrasnu uvalu. Doznajemo da je razlog kašnjenju bojazan izvođača radova da nešto pođe po zlu, ali unatoč svemu jutros je sklopljen 180 tisuća kuna vrijedan posao sa specijaliziranom tvrtkom iz Splita i brod za nekoliko dana ide vani.

– Županijska lučka uprava se stvarno upregnula oko toga, proveli su postupak javne nabave za radove i našli su nekog izvođača. Ima problema jer je riva lošija, boje se da je ne oštete, postoji opcija da taj brod nekako tegle. Ali nas to ne interesira, mi želimo da se to riješi. Uvjeren sam da će se to realizirati. Županijska lučka uprava ne bi raspisala natječaj da to ne misli. Nije jednostavna situacija, jer ima tehničkih problema oko tog izvlačenja. Još uvijek imam razumijevanja jer to nije jednostavno. Vjerujem da će za 15 dana sve biti riješeno – ispričao nam je načelnik Općine Selca, Ivan Marijančević.

Doznajemo i da je posao vrijedan oko 180 tisuća kuna plus PDV, ali su se ponuđači nećkali u strahu da im se neće isplatiti, ako se nešto iskomplicira. S obzirom da je drveni brod na dnu već 4 godine, a uz sve ovo leži i na kanalizacijskoj cijevi, svašta je moguće.

Foto: Martin Čudnrić

“Realno je da se izvadi u komadima”

Nazvali smo stoga ravnatelja Županijske lučje uprave Domagoja Marojevića koji nam je potvrdio da je upravo dogovorio izvlačenje broda.

– Evo danas smo napokon uspjeli ugovoriti posao s tvrtkom Stijeg iz Splita. Ovisno o vremenskim uvjetima, brod će krenuti vaditi do kraja ovog ili početkom idućeg tjedna. Nastojat ćemo što je moguće više brod sačuvati, ali nažalost, to će biti vrlo teško. Iako, ne želim ništa prognozirati dok to ne vidimo na licu mjesta. Realno je da se to u komadima izvadi jer se brod raspada – kazao nam je Marojević.

Žrtva hrvatske birokracije

Brod „Marko Polo“ u suvlasništvu je poduzetnice Lucije Vlahović koja ga je zajedno s još jednim brodom obnavljala za krstarenje još 2004. godine. Zbog žalbe bivšeg vlasnika izgubila je koncesiju na pomorskom dobru koju joj je dodijelila Županija Splitsko-dalmatinska, pisala je o tome Slobodna Dalmacija. Trabakul je tad procijenjen na 1,5 milijun kuna, a vlasnica nije imala novca za tešku brodsku dizalicu koja bi ga prebacila na suhi dok, pa je „Marko Polo“ bez samostalnog pogona bio osuđen na propast, dok je vlasnica izjavila da ju je država prisilila u more vratiti nedovršen jedrenjak.