2 min. čitanja

Otkrivene dvije autohtone sorte vinove loze otoka Mljeta

Otkrivene dvije autohtone sorte vinove loze otoka Mljeta
Foto: Pixabay

MLJET – Povodom 59. rođendana Javna ustanova „Nacionalni park Mljet” u suradnji s Agronomskim fakultetom iz Zagreba vas poziva na predstavljanje rezultata istraživanja koje je dokazalo postojanje dvije autohtone mljetske sorte vinove loze, mrkuše i kuljenače te degustaciju mladog vina ovih sorti koje će se održati u subotu, 9.11.2019. u 19h u Domu kulture u Babinom Polju.

Prve rezultate projekta “Gospodarska evaluacija autohtonih mljetskih sorti vinove loze s ciljem njihove revitalizacije” će predstaviti prof. dr. sc. Marko Karoglan. Ovaj projekt je rezultat suradnje NP Mljet i Agronomskog fakulteta u Zagrebu kroz kojeg je i napravljena DNA analiza kako bi se dokazala autohtonosti sorti. Osim degustacije mladog vina mljetskih sorti mrkuše i kuljenače pozivaju se svi mljetski vinari da donesu svoja mlada vina na kušanje i savjetovanje stručnjaka.

Nakon degustacije vina predstaviti će se izložba fotografija posebnog podzemnog svijeta otoka Mljeta koji je iznimno bogat špiljama i jamama. Dugogodišnjom suradnjom NP Mljet i Hrvatskog biospeleološkog društva na otoku Mljet je istraženo preko 50 speleoloških objekata.  U mljetskim špiljama i jamama se nalazi i zanimljiva fauna s velikim brojem endemskih vrsta, a neke su svoje znanstveno ime dobile upravo po Mljetu. To je primjerice Meledella werneri – mljetski špiljski pasjak kojemu je Mljet jedino poznato stanište.

Ovaj događaj je nastavak proslave 59. rođendana NP Mljet koja je započela već u listopadu Mljet Outdoor Festivalom i Danom otvorenih vrata. Nastavak obilježavanja rođendana Parka je i otvaranje izložbe fotografija autora Mira Andrića i predavanje na temu „Tajne podmorja otoka Mljeta“ u Knjižnici S. S. Kranjčevića u Zagrebu u ponedjeljak 25.11. u 18.30 h. Predavanje o podmorju otoka Mljeta će održati dr. sc. Petar Kružić, izv. prof. na Prirodoslovnom matematičkom fakultetu u Zagrebu. Događaj će svojim nastupom ispratiti i mljetska mješovita klapa Kurenat.

Foto: NP Mljet

Sponzorirani sadržaj

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.