ŽIVOT NA OTOKU Zatvoren jedini laboratorij na Hvaru

Foto: Pixabay

HVAR – Od četvrtka, 31. listopada, na otoku Hvaru više ne možete napraviti niti jednu laboratorijsku pretragu. Nije problem u opremljenosti laboratorija ili nedostatku igala, epruveta, reagensa,… Problem je u nedostatku radne snage.

Zašto je to tako pitate se? Stvar je vrlo jednostavna, doći raditi na otok i ostaviti plaću za podstanarstvo,… zbrojite dva i dva. Ovaj problem naravno najviše pogađa one najranjivije, bolesne i nemoćne kojima su potrebne laboratorijske pretrage u mjestu stanovanja, prenosi Dalmacija danas. Među njima je i jedna mama, Irena Radovanović Matijević koja je o ovome problemu progovorila putem društvene mreže.

– Jeste li upoznati s činjenicom da petka nigdje na otoku, u ni jednom domu zdravlja, ne možete napraviti niti jednu laboratorijsku pretragu? Naime, jedini laboratorij na otoku, onaj u gradu Hvaru, prestao je sa radom.

Dakle, ako Vam treba redovita ili ne daj Bože hitna pretraga iz krvi, poput CRP-a, ili enzima koji ukazuju na predinfarktno stanje, možete sv. Petru na vrata jer sumnjam da će helikopter HZZO-a doći po vas i odvesti vas u Split na vađenje krvi.

U Županijskom domu zdravlja se opravdavaju da je laboratorij bio privatan (pretpostavljam sa ugovorom sa HZZO-om) te da oni nisu mogli spriječiti zatvaranje.

Na moj upit kako je moguće da im je ugovor otkazan i nisu se pobrinuli da otočani imaju zagarantiranu zdravstvenu zaštitu u tom segmentu, koja nam je zagarantirana zakonom, nisu imali odgovor osim da rade na tome da frižideri kojima će se izvađena krv do daljnjeg slati na analizu u Split budu danas na otoku.

Super! Trebalo im je 5 dana da riješe frižidere. Sad su frižideri na otoku ali moja kći kojoj nalazi krvi trebaju sutra do 8 može istu izvaditi tek u srijedu ujutro jer tek tada njena doktorica radi jutarnju smjenu. Dakle, sutra nema toga tko bi joj izvadio krv. A terapiju ne može primiti bez krvnih nalaza.

Eto, na znanje i ravnanje. I našem dragom Premijeru koji je naš otočanin!

P.S. Na Hvaru je takvo nevrijeme da katamarani ne voze. Ne može se ni do Splita osim brodom. Ujutro u 5.30 tamo a prvi za natrag je u 14.30 iz Splita. Bolesni moji, vaši i svačiji, neka vam je sa srećom! Ovo je ipak tek 21. stoljeće , ogorčena je gospođa Irena.

Prema njenim riječima, ravnatelj Doma zdravlja SDŽ u njihovom današnjem telefonskom razgovoru tvrdio joj je da je za ukidanje laboratorija u Hvaru doznao 29. listopada i to usmenim putem, a 31.listopada i službeno, pismenim putem.

– Iz pouzdanih izvora dobila sam informaciju: LABORATORIJ JE OD 1.STUDENOG 2019. IZAŠAO IZ KONCESIJE I UŠAO POD UPRAVU DOMA ZDRAVLJA SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE. O ovoj situaciji DZ je obaviješten na vrijeme, ali oni su se tek danas sastali da riješe operativne probleme što je urodilo ovom sadašnjom situacijom. Dakle, ne gasi se labaratorij nego mijenja vlasnika. Koliko je DZ ažuran u rješavanju situacije govori zatečeno stanje. Oni su odgovorni za kašnjenje. Umjesto da je sve to već dogovoreno, oni tek rješavaju pitanje radnika, vađenja krvi kod obiteljskih liječnika i distribuciju iste, problem prostora… Naša posla. Strpljen spašen. Nadamo se da će se u što skorije vrijeme riješiti problem i nastaviti s normalnim aktivnostima na dobrobit naših najugroženijih sugrađana. Jer očito njima nije jasno da bolest ne čeka, – razočarana je ova Hvaranka.

I.B.

Vaš komentar