Kaos u splitskoj lučici Zenta: Prijetnje, manipulacije, krivotvorenje dokumentacije

Foto: Miroslav Lelas

SPLIT – Urušeni i nakrivljeni betonski pontoni, opasno nagnuti lukobrani koji vape za obnovom, sumnjivi strujni kabeli koji se protežu morskim dnom bez ikakve zaštite, višetonski betonski mulovi odvaljeni u more… pokazuju dugogodišnju nebrigu, a pored jednog takvog, potopljena barka. Stoji tu, kažu nam, godinama. Gdje god se okreneš, ‘bodu oči’ propali projekti. Vidi se, bilo je planova, a svi su (neki i doslovno) u more pali.

Ne, ne opisujemo postapokaliptične prizore kakvog mrtvog grada, već još sasvim živu, iako slaba srca, sportsku lučicu Zenta – istrošenu, zlostavljanu i zapostavljanu godinama. U srcu Splita, drugog najvećeg grada u državi, jednog od najposjećenijih turističkih središta u državi, onog Splita koji se diči epitetima poput najbolji, najlipši, najsportskiji…

Sudbina lučice Zenta brojnim Splićanima je sigurno poznata, pa makar i površno. Ipak traje već godinama, ali malo tko je točno upućen što se to ‘dole’ događa. Do medija i javnosti povremeno stižu nevjerojatne vijesti kako grupica ljudi maltretira većinu, a sve se prelama na nedužnoj djeci. Samo zadnjih godina mali jedriličari ostali su bez struje, vode, oštećena im je oprema, otkazane regate, a nedavno i otpilan ponton s kojeg se spuštaju u more, piše u kronologiji događaja Dalmacija danas.

Prilaz moru zagrađen je ni više ni manje nego dvoipoltonskim metalnim kontejnerom. Ali, splitska su dica to, nedaju se, ima u njima još onog poznatog dišpeta. I po litu i po zimi, s pontonom il’ bez pontona, uz pomoć roditelja i trenerice spuštaju svoje male jedrilice u more, razvijaju jedra i odrađuju svoje treninge, jer u jedrenju nema ne znam…

Brojne nepravilnosti dovele do gubljenja koncesije

2014. godine istekla je koncesija na sportsku lučicu, a zbog utvrđenih nepravilnosti, ista nije produžena. – U 12 točaka su utvrđene nepravilnosti, a od toga devet koje su pojedinačno bile dovoljne za oduzimanje koncesije, poput pružanja usluga charter kompanijama i drugim brodovima za gospodarsku djelatnost. Što je najgore, nakon nalaza inspekcije, ne da se nije smanjio broj tih brodova, nego je eskalirao – kaže Dominović. Tvrdi da u lučici danas ima oko 50 posto brodova za gospodarsku djelatnost. Nismo ih brojali, ali kratkom šetnjom dijelom lučice uvjerili smo se da ih ima poprilično. Nije ih teško razlikovati, svaki brod koji se koristi za gospodarsku djelatnost ima prepoznatljivu registraciju. Za razliku od one za fizičke osobe, broj ide ispred kratice grada.

Vladina strahovlada? 

Nakon gubitka koncesije luka je nastavila s radom, a u nedostatku uprave, njom je nastavio ‘ravnati’ tajnik Društva, ujedno i tajnik Ronilačkog kluba, Vlado Bužančić, pričaju naši sugovornici. – On se predstavlja kao osoba ovlaštena za zastupanje PŠD Zenta, a to nikako nije jer bi ga za to trebao ovlastiti Upravni odbor. U doba bivšeg predsjednika Mladena Bajića, tajnik je izabran kao osoba za zastupanje samo u predsjednikovoj odsutnosti, ali uz ograničenja. Na primjer, mogao je plaćati račune do pet tisuća kuna. Međutim, istekom mandata 2010. godine sve osobe ovlaštene za zastupanje idu u reizbor, ali na Upravnom odboru uopće nije bilo te točke dnevnog reda. Međutim, on je pošto-poto želio biti osoba ovlaštena za zastupanje, pa se 2012. godine, nakon smjene Uprave, upisao u Registar udruga kao osoba ovlaštena za zastupanje PŠD Zenta i to temeljem krivotvorenog dokumenta. Taj dokument su dostavili Uredu državne uprave, a potpisao ga je tadašnji predsjednik Joško Burica. Napisali su da je Skupština donijela takvu odluku, ali Skupština nikad nije ni održana – objašnjavaju.

Članovi dokazali nepravilnosti, ali tajnik ne odustaje

Kada su ostali članovi udruge primijetili ovu nepravilnost tražili su od Ureda državne uprave ispravak informacija, ali rečeno im je da su ušli u zastaru. – Bili smo prisiljeni pokrenuti upravni spor i na Upravnom sudu je donešena pravomoćna presuda da nema zastare, da moraju obnoviti postupak i 2017. godine je konačno izbrisan iz registra – govore. Iako izbrisan iz Registra udruga kao osoba ovlaštena za zastupanje za što smo na uvid dobili i rješenje Upravnog suda, Bužančić je našao drugi način za ‘vladati’ Zentom. – Poziva se na Pravilnik o radu koji je jedan smiješan dokumenat s nekakvim faraonskim ovlastima, ali one ne mogu biti iznad Statuta Društva, jer je Pravilnik o radu akt Upravnog odbora, a Statut akt Skupštine, prema tome svi pravilnici moraju biti u okvirima onog što Statut propisuje. Interesantno je da na njemu piše da je donešen 31. siječnja 2009., a stupio na snagu 26. siječnja 2009., znači stupio je na snagu prije nego je donešen. Potpisao ga je i ovjerio pečatom društva sam tajnik i donosi ga na sudove, pokazuje policiji i slično. I to mu prolazi – objašnjava Dominović.

Na ovu temu danas je održana i konferencija za novinare koju možete pogledati na donjem videu, a cijeli članak pročitajte OVDJE.

PROČITAJTE JOŠ: 

Splitsko-dalmatinska županija traži od Vlade upravljanje sportskom lukom Zenta

D.G.