FOTO Ribarska inspekcija s Hrvatskom vojskom zaplijenila 4 kamiona nedozvoljenih ribarskih alata

Foto: Čitatelj

STARIGRAD/RAŽANAC – U Podvelebitskom kanalu je ribarska inspekcija uz pomoć Hrvatske vojske u srijedu i četvrtak, 7. i 8. studenog 2019. godine napravila veliku zajedničku akciju uklanjanja nedozvoljenih ribolovnih alata iz mora.

– Na području Ražanca i Starigrada je iz mora izvađeno nekoliko stotina vrši za škampe i drugu ribu, te više stotina metara mreža – doznajemo od izvora iz Hrvatske vojske koja je aktivno sudjelovala u akciji, ali i njenoj prethodnoj pripremi.

– Kolika je to količina, najbolje govori podatak da je sve to jedva stalo u 4 velika vojna kamiona. Samo u Ražancu su za kratko vrijeme nakrcali pun kamion mreža i vrša. Akcija je nastavljena sljedeći dan na nekoliko lokacija u okolici, a razultat je bio: dodatna 3 kamiona puna zaplijenjenih protuzakonitih ribolovnih alata – priča naš izvor.

Neslužbeno doznajemo i da je akcija provedena na temelju pomnih praćenja od strane nadležnih tijela ali i kvalitetnih dojava nekolicine pripadnika Hrvatske vojske, te da se radi o planiranoj akciji Uprave za ribarstvo. Od zadarske policije doznajemo da nije sudjelovala u akciji.

– U Ražancu su jučer upala dva kombija i dva terenca, plus ovi vojni kamioni – potvrdio nam je i Damir Jerkov, aktivni pripadnik Hrvatske vojske i autor Facebook grupe “Zaustavimo devastaciju Jadrana”, koja se godinama bori protiv krivolova.

Podsjetimo, Ministarstvo poljoprivrede je putem ribarskog EU fonda sufinanciralo i nabavilo najmoderniju opremu za nadzor i kontrolu ribarenja i teritorijalnog mora. Riječ je o investiciji od 72 milijuna kuna koja uz besposadni zrakoplovni sustav (6 dronova) obuhvaća  i dva brza plovila, nove motore za starija plovila ribarske inspekcije, 24 službena vozila, ali i stereskopske kamere za mjerenje veličine tuna, elektorničke očevidnike za plovila te računalnu opremu.

Također, nešto ranije danas smo pisali i o masovnom izlovu oradi u mrijestu, na području južne Istre, čime se pojedinci otvoreno hvale na društvenim mrežama. Iz Ministarstva poljoprivrede su nam potvrdili da će izvršiti pojačanu kontrolu ribolovca, zajedno s  djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova i drugim ovlaštenim tijelima za kontrolu morskog ribarstva. Tom prilikom će se, kažu nam, koristiti sva raspoloživa tehnička pomoć koja im stoji na raspolaganju. Nadajmo se da su ovo prvi konkretniji koraci!

PROČITAJTE JOŠ:

Masovan izlov oradi na jugu Istre, pojedinci ugrabe i 10 puta više od dozvoljenog!

DONOSIMO DETALJE Hrvatska će konačno kontrolirati ribolov najmodernijom tehnologijom

J.G.

Vaš komentar