Masovan izlov oradi na jugu Istre, pojedinci ugrabe i 10 puta više od dozvoljenog!

PREMANTURA – „U tijeku su priprme od strane sportskih ribara za veliki izlov orada na području južne Istre na potezu od pličine Albanež, do Porera“, upozoravaju nas čitatelji, napominjući da se godinama događa isto – izlov bez ikakve kontrole. Ne libe se pojedinci pohvaliti povećim primjercima i na društvenim mrežama, pa unatoč činjenici da dozvolom za sportski ribolov mogu uloviti samo 5 kg, fotografiraju se i javno na društvenim mrežama objavljuju višestruko veći ulov. Na ovo je upozorena i ribarska inspekcija, kao i nadležno Ministarstvo poljoprivrede. S obzirom na velik ulog u kontrolu ribolova, evo i konkretne podloge da do juga Istre svrate dronovi i nova flota namijenjena zaštiti ribljeg fonda.

– Pojedinci vade preko 50 kg dnevno jer jedna orada zna imati po 4-6 kg a barke budu krcate, kasnije se ta riba prodaje na crnom tržištu i nikom ništa. Orade se dolaze mrijestiti ali tako neće dugo. Tu bude po 50 brodica sve jedna do druge – priča naš izvor i šalje snimke velikog broja brodica u ribolovu, od prije nekoliko dana.

– Na snimci se vidi pličina Albanež. Te brodice su sjevernije prema rtu Kamenjak. Svi ovi “ribari” love van zakonski zadanih količina i to puno! Kontrole u tom dijelu nema gotovo nikad, u taj dio najviše brodica dolazi iz Medulina, Ližnjana, Banjola, Premanture odnosno obližnja mjesta, a vrhunac im je negdje oko 10.studenog. Tad najviše love – priča nam čitatelj.

„Krivolovci nemaju gdje s ribom, pa kupuju dodatne zamrzivače“

Otkriva i dvojac koji najviše lovi, a na kraju sezone se redovito o svom „uspjehu“ pohvale i na društvenim mrežama:

– Lani su svaki napunili po dva velika zamrzivača i to kasnije dilaju na crno za 120-140 kn/kg. Jedan živi u Šišanu a u Puli kod roditelja drži dio te ribe, koje sam lani vidio pun zamrzivač u garaži, drugi dio je u Šišanu a i vlasnik je brodice sa slike. Drugi živi u Puli i on je rekao da su lani morali kupiti svatko po jednu škrinju odnosno zamrzivač jer nisu imali kamo s ribom koju su nalovili u tih 20 dana. Dok love, svaki dan uplovljavaju u lučicu u Medulinu i tamo ih je najlakše uloviti s ulovom. Teško ih je uloviti, jer kad vide inspekciju, ribu bace u more i to je to. Njih treba uloviti na vezu prilikom pretovara ribe. Znam za predprošlu godinu da su pojedinci toliko ulovili da nisi mogao stati na barku od riba, sve kapitalci i ženke pune ikre – napominje čitatelj.

Pojačat će se kontrole svim raspoloživim sredstvima

Sve informacije s detaljima lokacija ribolova, fotografijama i akterima, poslali smo i nadležnim inspekcijama koje djeluju kroz sustav Ministarstva poljoprivrede. U prvom odgovoru od prije 10 dana, Ministarstvo nam piše:

„I danas je kontrolirano nekoliko plovila u tom području. Gospodarski ribolov se kontrolira i na moru, na iskrcaju te unakrsnom provjerom podataka iz očevidnika o ribolovu, transportnih dokumenata i prodajnih listova. Dosadašnjim inspekcijskim nadzorima rekreacijskog ribolova nije utvrđeno kršenje propisa, odnosno svi kontrolirani su imali uredne dozvole i ulov nije prelazio dozvoljenih 5 kilograma.“

Sugerirali smo aktiviranje u medijima hvaljenih dronova koji bi za ovu situaciju bili idealni; nadlijetanje područja gdje se okupljaju gomile brodica sa sportskim ribolovcima, snimanje situacije i ulova, te čekanje inspektora u navedenim luka s inspekcijom i policijom. Upravo nam je stigao i novi odgovor:

„Možemo Vas izvijestiti da naši inspektori obavljaju redovne kontrole ribolovaca kako na moru tako i u iskrcajnim lukama. Također, radimo na tome da pojačamo kontrolu ribolovaca u vrijeme izlova orade sa djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova i drugim ovlaštenim tijelima za kontrolu morskog ribarstva. Tom prilikom će se koristiti sva raspoloživa tehnička pomoć koja nam stoji na raspolaganju.“

– Prije 30-ak godina orada gotovo da više nije bilo. U 90-ima je čak bio uveden i lovostaj, izjavio je prije dvije godine za Glas Istre dr. sc. Leon Grubišić iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

Nadajmo se stoga da će se ustaljena praksu prekomjernog ribolova, ako ne iskorijeniti, a onda barem staviti pod kontrolu. Bar sad Hrvatska ima sve tehničke uvjete za to. Evo prilike i za djelovanje!

PROČITAJTE JOŠ:

RIBARI OGORČENI: Genocid nad oradama napravili mrežama za izlov srdela

D.G.