VIDEO Dramatična snimka pijavice u Elafitima: “Jedna od najvećih, posljednjih godina”

Foto: Screenshot

LOPUD/ŠIPAN/MLJET – Dramatična snimka pijavice stiže nam s dubrovačkih Elafita. Čitatelj s Lopuda koji ju je snimio, kaže da je najveća viđena posljednjih godina, a ova danas nije bila i jedina.

– Najveći šijun (pijavica) viđen u zadnjih par desetaka godina na Elafitskim otocima. Snimio sam je s balkona na otoku Lopudu. Vidi se kako današnji najveći šijun (a bilo ih je još) prolazi između otoka Šipan i otoka Mljet. Oluja još traje. Na radarskoj snimci vidi se kako fronta dolazi preko Italije pravo na elafitske otoke. Izgleda kao trasa tornada kad se spajaju tople i hladne struje te dolazi do rotacije – priča nam Pavo Noin Lein

Inače, pijavice nisu rijetke za područje južnog Jadrana, a posljednja veća zabilježena je dan prije između Korčule i Pelješca.

Pijavice karakteriziraju iznimno snažni vjetrovi koji često premašuju orkansku brzinu (>120 km/h), osobito ako je potpuno razvijena. Procjene o orkanskim brzinama mogu se ustvrditi na osnovu štete koju ova pojava prouzrokuje prilikom izlaska na kopno. Zbog toga je jasno da prijeti velika opasnost od pijavice koja zahvati barke ili brodice, ili izađe na kopno.

Trajanje pijavice najčešće je do 10-ak minuta, no ponekad potraju i znatno duže. Na Jadranu se pijavice mogu javiti u bilo koje doba godine, no najčešće ljeti i osobito na jesen, kada počinju češće stizati fronte nad i dalje toplo more. Iako je pijavica relativno rijetka pojava, ipak, nažalost, postoje dokumentirani tragično završeni susreti s pijavicom na Jadranu. Više o tome pročitajte OVDJE, a kako je izgledala ova današnja, pogledajte u videu.