GREENPEACE Odbačena ribarska oprema najveća je prijetnja životu u morima

Foto: Greenpeace / Justin Hofman / Marco Care

Izgubljeni i napušteni ribolovni alati smrtonosni su za morski život i zapravo čine većinu velikog plastičnog onečišćenja u oceanima, navodi se u izvješću Greenpeacea. Više od 640 000 tona mreža, vrša i ostale napuštene opreme koja se koristi u komercijalnom ribolovu svake godine se odbacuje u more i jednaka je težini 55 000 dvokatnih autobusa, prenosi Guardian.

Izvještaj, koji se bazira na najmodernijim istraživanjima o nepotrebnom otpadu koji zagađuje oceane, poziva na međunarodne mjere za zaustavljanje plastičnog onečišćenja koje je smrtonosno za morske divlje životinje.

Oko 300 morskih kornjača pronađeno je mrtvo uslijed zapletanja u napuštenu ribolovnu opremu kod obala Oaxake u Meksiku, prošle godine. U listopadu je pronađena i uginula ženka kita s mladunčetom kod otočja Orkney u Škotskoj. Ribarska oprema bila je zaglavljena u ustima životinje, a znanstvenici su rekli da se jako mučila.

Oceanska aktivistica iz Greenpeacea u Velikoj Britaniji Louisa Casson, rekla je:

– Napuštena ribolovna oprema je glavni izvor zagađenja oceanskom plastikom i utječe na morski život u Velikoj Britaniji jednako kao i bilo gdje drugdje. Vode Velike Britanije nisu u vakuumu, jer oceani nemaju granice. Svjetske vlade moraju poduzeti mjere kako bi zaštitile naše globalne oceane i držale nedovoljno reguliranu ribarsku industriju da vodi računa o svom opasnom otpadu. Ovo bi trebalo započeti snažnim globalnim oceanskim sporazumom koji je dogovoren u Ujedinjenim narodima sljedeće godine – upozorila je.

Izvještaj kaže da su napuštni ribolovna alati posebno smrtonosni. “Mreže i konopi mogu predstavljati prijetnju divljim životinjama godinama ili desetljećima, uzrokujući smrt svih, od sitnih riba i rakova do ugroženih kornjača, morskih ptica, pa čak i kitova”, navedeno je u izviješću.

Prema nedavnom istraživanju, procjenjuje se da je čak 70% (težinski) makroplastike (veće od 20 cm) koje pluta površinom oceana povezano s ribolovom.  Također se procjenjuje da tzv. „velika pacifička hrpa smeća“, ogromno područje gdje se nakuplja plastika na sjevernom Tihom oceanu, sadrži 42.000 tona megaplastike, od čega je 86% ribarskih mreža.

Druga ekspedicija na južni Pacifik pronašla je procijenjenih 18 tona plastičnih krhotina na 2,5km dugoj plaži na nenaseljenom otoku Henderson, a navodno se akumulirala brzinom od nekoliko tisuća komada dnevno. U zbirci od 6 tona smeća, procjenjuje se da 60% potječe iz industrijskog ribarstva.

Greenpeace poziva da se UN-ovim sporazumom pruži sveobuhvatan okvir za zaštitu mora, čime bi se otvorio put globalnoj mreži zaštićenih oceanskih područja. koja bi do 2030. godine pokrivala 30% svjetskih oceana.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO Ribarska inspekcija s Hrvatskom vojskom zaplijenila 4 kamiona nedozvoljenih ribarskih alata

D.G.