Mistična olupina kod Velog Rata – Posada je brod nasukala namjerno?

Foto: Boris Kačan

VELI RAT – Talijanski teretni brod ‘Michelle’ nasukao se sjeverno od svjetionika Veli Rat na Dugom otoku, u svibnju 1983. godine. Otočani pričaju da ga je posada nasukala namjerno. Brod je godinama bio dobrim dijelom iznad mora, pa je na njemu i Gibonni snimio video spot „Ej vapore“, da bi vremenom sve više tonuo i ostao mu stršati samo jarbol. Danas je zbog svoje pličine, izvrsna atrakcija i za manje zahtjevna ronjenja.  

– Ljudi koji su bili na uviđaju u to vrijeme, rekli su mi da je namjerno nasukan sjeverno od lanterne kod Lagnića. Kad sam došao na svjetionik prije 15 godina, bio je još cijeli i moglo se hodati po palubi. Navodno su iskoristili neko nevrijeme pa ga namjerno usmjerili u plitko i nasukali kako bi izvukli novac od osiguranja. Postoji još jedan koji je skroz pod morem i to od poslijeratne 1948. godine. On je puno bliže obali. Oba svjedoče tome koliko je opasno prići dosta dugačkim pličinama Velog Rata – ispričao je u knjizi „Legende svjetla“ svjetioničar s Velog Rata, Zvonimir Škvorčević.

Još je nekoliko olupina brodova u blizini Velog Rata, od rimskih vremena, naovamo. Iako djeluje pitomo, more je oko ovog dijela Dugog otoka, za razliku od njegova južnog, strmijeg i dubljeg dijela, izuzetno plitko i podložno velikim promjenama prilikom izmjene plime i oseke. Svjetionik je tu od 1849. godine da upozori, a pomorci da pripaze. I kad vam se čini da ste dovoljno daleko od obale, kad pogledate ispod sebe, ugledate plitko dno. Upravo je stoga i veliki gušt roniti na ovoj olupini, a Boris Kačan iskoristio je ovaj kadar da dokaže koliko je prizor fotogeničan.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO: “LINIJSKA PLOVIDBA” Spoj geometrije i mora u 11. samostalnoj izložbi Borisa Kačana

Jurica Gašpar

Vaš komentar