Uređuje se nova riva u Murteru: “Izgledat će kao starinski, kao nekad”

Foto: Općina Murter-Kornati / Facebook

MURTER – Zahuktali su se radovi na uređenju rive u Murteru koja bi, prema najavama načelnika Općine Murter-Kornati Tonija Turčinova, do ljeta 2021.godine trebala biti kompletno preuređena. Trenutno je u tijeku uređenje rivica na potezu od Konzuma prema trgu Rudina za što je Šibensko-kninska županija osigurala 150.000 kuna.

– Radi se o saniranju pomorskog dobra, financiranim od strane Šibensko – kninske županije, dok drugi dio ide preko Općine Murter-Kornati, a sve je dio projekta šetnice ‘Latinkog idra’ koja će se protezati od centra do predjela Luke. Osim uređenja kamenih riva i obnavljanja, imat ćemo dvije pasarele za koje moramo ishoditi građevinske dozvole. Napravit ćemo jedan lungomare, baš onako starinski kako je nekada bilo u Murteru – rekao je za ŠibenikIN načelnik Općine Murter-Kornati Toni Turčinov.

Prva faza uređenja košta oko 900 tisuća kuna, Šibensko-kninska županija projekt je financirala s 150.000 kuna, a ostatak pokriva Općina Murter-Kornati. Prva faza, koja uključuje povezivanje obalnog pojasa u šetnicu, trebala bi biti gotova do sljedećeg ljeta, Nakon toga dolazi interpretacija – detalji kojima se planira oživjeti maritimna baština, info table te multimedijalne prezentacije. U sam projekt bit će uključene lokalne udruge, ponajviše udruga Latinsko idro, koja će sudjelovati i tako da će duž rive biti privezane plovila na latinsko idro. Svaka riva će biti tematski specifično uređena, a ta druga faza trebala bi završiti do ljeta 2021. godine.

– Bit će starih uređenih magazina, kamenice od ulja, bačve, tangat će se mriže, turistima ćemo prikazati Murter u originalu što vjerujem da će im biti posebno biti zanimljivo – objašnjava Turčinov planove za drugu fazu uređenja rive.

Napominje da su danas u Murteru otvorili i gradilište za dječji vrtić, a nakon toga kreće uređenje pumpe.

– Produžili smo koncesiju i sad planiramo napraviti novo okretište za autobuse, to nam je sljedeći projekt – kaže Turčinov i dodaje da dalje planiraju urediti put do groblja te dovršiti posljednje radove na plaži Slanica.

https://www.facebook.com/MurterKornati/photos/a.151641414863540/2959596940734626/?type=3&theater

I.B.

Vaš komentar