FOTO Reportaža s regate Jabuka – Vjetar, noć, dugotrajno jedrenje: Samo za odlikaše!

Foto: Velimir Bešić

VODICE/JABUKA – Umirovljeni časnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, fotograf i naš suradnik Velimir Bešić, nakon odrađenih regata Rote Palagruzone i Rote Cicibele, odvažio se prisustvovati još jednoj vrlo zahtjevnoj regati, onoj oko Jabuke. Obzirom da se jedri noću i najčešće po jakom vjetru, regata nije nimalo bezazlena i zaista je samo za odlikaše. 

Velimir Bešić – Photo: Osobni album

Listajući po internetu informacije o predstojećim događajima u svijetu nautike na Jadranu, naišao sam prije dvije sedmice na najavu regate “Jabuka” za koju se već neko vrijeme zanimam kako bi u njoj sudjelovao i fotografski je popratio.

Vrlo brzo sam stupio u kontakt s ljudima iz organizacije i s vrlo susretljivim gosp. Skočićem iz JK Tijat, sve dogovorio i dobio mjesto na službenom brodu regate. Po dogovoru u petak, 8.11. u poslijepodnevnim satima sam stigao u Vodice jer regata službeno ima start u vremenu od 20.00 – 22.00, ovisno o vremenskoj prognozi. Već pri dolasku vidio sam da je vjetar dosta jak i da jugo ne opada nego je u jačanju. U razgovoru s gosp. Skočićem bilo je jasno da svi pokazatelji upućuju na to da će se start regate pomaknuti na rane jutarnje sate. Nakon sastanka regatnog odbora i skipera start je pomaknut u 7.00 sati.

Tehnički vrlo zahtjevna regata

U samu zoru brodovi, njih 106 prijavljenih iz Hrvatske, Slovenije, Češke, Austrije, Slovačke, Makedonije, Švicarske i Njemačke, su se uputili na start i točno u sedam startali put hridi Mulo, kao prve okretne točke, pa onda pravo prema Jabuci. Regata se pokazala kao tehnički vrlo zahtjevna, jer u prvom djelu staze puhalo je jugo, pa na polovini počela padati jaka kiša uz jaku maretu, koja je donijela opadanje snage vjetra da bi pred sam dolazak na okretište Jabuka zapuhala bura. Prvi brodovi počeli su stizati do Jabuke u 14.30, da bi se niz protegao do 19.00 sati kad je i zadnji u nizu “okrenija Jabuku”.

Ruta povratka je bila preko hridi Mulo, pa Vodice gdje je prvi brod stigao u 23.22, a zadnji oko 1.00.

Ukupni pobjednik je Goran Đorđević iz JK Loka Timing, drugi Peter Sehnel iz SPG Extreme Sailing Team, treći Michal Horky iz Victoria Sailin Team.

Na kraju mogu samo reći da je regata stvarno zahtjevna i da u njoj mogu sudjelovati samo dobro izvježbane posade s potpuno opremljenim i za velika opterećenja spremnim brodom, a to su i dokazala neka odustajanja zbog tehničkih kvarova.

Moram pohvaliti JK Tijat i ljude koji su odgovorni za organizaciju regate, jer i u ovako zahtjevnim uvjetima sve je štimalo i bez nekih većih problema ova je regata privedena kraju.

Velimir Bešić