2 min. čitanja

Skromna molba veterana: „Treba mi konopa za plesti boce, to mi je terapija“

SPLIT – Na našu adresu pristigla je skromna i pomalo neobična molba branitelja i invalida Domovinskog rata iz Splita, koji je pronašao način da sam sebi pomogne. On naime konopima plete boce, jer je otkrio da vježbajući prstima ruke lakše trpi inače jake bolove u kralježnici, ali i preduge noći kada treba natjerati san na oči i odagnati svakakve misli.

– Nekad davno su me naučili plesti male boce – bočice, koje sam poklanjao nekim dobrim ljudima. Nedavno sam na fizikalnim terapijama u Domu hrvatskih veterana u Lipiku ponovno započeo s pletenjem, pa bi mi takav konop dobro došao – priča nam veteran Ivo Stanić Sumbulov.

– Taj sam konop samo jednom dobio u Brodogradilištu Split i pletenje boca s njim mi je jako pomoglo.  Konop je bio debljine cca 8-10 centimetara. Raspleo bi ga na 8 komada debljine cca 1 cm i taj svaki bi raspleo na 24 šoaga-konpčića, debljine parangala, za pletenje boca – pojašnjava što mu je potrebno.

– Vidio sam čovjeka koji ima Parkinsonovu bolest. Tresle su mu se ruke, nije s njima mogao ništa i to mu je pomoglo. On je puno sretniji i manje mu se tresu ruke. Treba angažirati branitelje koji boluju od PTSP-a i pucaju po šavovima. Nama su nespavanje i noć veliki problem. Pletenjem boca ljudi izgube vrijeme i kroz taj vid terapije bi trebalo braniteljima dati da se rehabilitiraju. Ovako se ja lakše smirim, da se ne nerviram. Kad čovjek ne može raditi na kompjuteru više od 15 minuta, ne možeš kopat, gradit… Ovo je idealna terapija za branitelje koji ne mogu spavati – priča nam Ivo i pojašnjava da mu za isplesti jednu bocu s ručkom treba oko 16 sati rada, a za dvije boce potrebno mu je 150 m konopa prave debljine.

Eto, čovjek ne traži puno, jer mnogi konopi koji su služili za cime od broda, na kraju se bacaju. Njemu bi to dobro došlo, pa ako imate negdje viška konopa, obratite mu se na telefon 091/523-9663. Ivo će od toga napraviti umjetničko djelo, poput ovih na slikama.

Foto: Ivo Stanić Sumbulov

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.