Povodom rođendana NP Mljet, predstavljene dvije autohtone sorte vinove loze

MLJET – Dom kulture u Babinom polju bio je ispunjen prilikom obilježavanja 59. rođendana Javne ustanove „Nacionalni park Mljet“. Tom prilikom održano je predstavljanje dvije autohtone mljetske sorte vinove loze, mrkuše i kuljenače te degustacija mladog vina ovih sorti. 

Početkom godine započet je projekt u suradnji s Agronomskim fakultetom iz Zagreba naziva „Gospodarska evaluacija autohtonih mljetskih sorti vinove loze s ciljem njihove revitalizacije“, a rezultate istraživanja kroz koje je napravljena DNA analiza za dokaz autohtonost sorti te planove za budućnost mrkuše i kuljenače predstavio je prof. dr. sc. Marko Karoglan s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Uz degustaciju vina prof. dr. sc. Karoglan je kušao i analizirao mlada vina mljetskih vinara. Osim vina, brojni posjetitelji su mogli kušati i mlado maslinovo ulje mljetskih maslinara.

Nakon degustacije vina otvorena je izložba fotografija posebnog podzemnog svijeta otoka Mljeta koji je iznimno bogat špiljama i jamama. Dugogodišnjom suradnjom NP Mljet i Hrvatskog biospeleološkog društva na otoku Mljet je istraženo preko 50 speleoloških objekata.  U mljetskim špiljama i jamama se nalazi i zanimljiva fauna s velikim brojem endemskih vrsta, a neke su svoje znanstveno ime dobile upravo po Mljetu. To je primjerice Meledella werneri – mljetski špiljski pasjak kojemu je Mljet jedino poznato stanište. Predavanje o mljetskim špiljama i jamama je održao viši stručnu suradnik-biolog Osvin Pečar. Mljetska klapa „Kurenat“ je uveličala i ovaj događaj svojim nastupom.

Ovaj događaj je nastavak proslave 59. rođendana NP Mljet koja je započela već u listopadu Mljet Outdoor Festivalom i Danom otvorenih vrata. Nastavak obilježavanja rođendana Parka je i otvaranje izložbe fotografija autora Mira Andrića i predavanje na temu „Tajne podmorja otoka Mljeta“ u Knjižnici S. S. Kranjčevića u Zagrebu u ponedjeljak 25.11. u 18.30 h. Predavanje o podmorju otoka Mljeta će održati dr. sc. Petar Kružić, izv. prof. na Prirodoslovnom matematičkom fakultetu u Zagrebu.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO Nacionalni park Mljet, naše prvo zaštićeno morsko područje slavi 59. rođendan

Otkrivene dvije autohtone sorte vinove loze otoka Mljeta

Sponzorirani sdržaj