FOTO/VIDEO Nevrijeme u NP Mljet – Prikupljaju se podaci o nastaloj šteti

Foto: NP Mljet

MLJET – Nevrijeme s orkanskim udarima srušilo je velik broj stabala u Nacionalnom parku Mljet. Službe čuvara prirode NP-a Mljet, DVD-a Montokuc i JVP-a Mljet su uklanjale stabla tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana da bi ceste i šetnice bile prohodne naročito za slučaj hitnih intervencija.

– Naše službe će imati posla i tijekom sljedećih dana  s obzirom na broj srušenih stabala, dok se trenutno uklanjaju samo najnužnija.

Olujno nevrijeme je izbacilo veće količine otpada iz mora na obale koje će se sanirati narednih mjeseci

Štete na obalnim zidovima i pristaništima će se procijeniti nakon povlačenja mora, kao i na ekološkoj brani u kanalu Soline, koja štiti mljetska jezera od zagađenja otpadom s otvorenog mora.

Veće štete na plovilima Ustanove i stanovnika su spriječene velikim naporima i 24-satnim dežurstvom Tehničke službe i Službe čuvara prirode – rendžera Nacionalnog parka Mljet.

– Bojimo se da će ovakve oluje i nužne intervencije biti sve brojnije, kao posljedica klimatskih promjena koje trebamo osvijestiti da se upravo događaju, i svatko od nas treba razmisliti na koji način može pomoći za zajedničko bolje sutra – kažu iz Nacionalnog parka.

Daina Dabelić