Foto: MUP / Ilustracija

Ravnateljstvo civilne zaštite pri Ministarstvu unutarnjih poslova objavilo je detaljno izvješće o posljedicama olujnog nevremena koje je zahvatilo obalu. Analiza obuhvaća sve primorske županije.

Dubrovačko-neretvanska županija

12. studenog u prijepodnevnim satima olujno nevrijeme praćeno jakim južnim vjetrom i kišom zahvatilo je Dubrovačko-neretvansku županiju. Županijski Centar 112 Dubrovnik je poslije 10:00 sati zaprimio više dojava i zahtjeva za angažiranjem žurnih službi. U NP Mljet srušilo se nekoliko borova na D120, dojavljeni su odroni na D8 u mjestu Slano i cesti Prižba-Brna, srušeno je nekoliko telefonskih stupova, stupova električne mreže te stabala i grana u više naselja (Lovorno, Bosanka, Mandaljena, Vela Luka, Polače). U 01:59 sati (13. studenog) primljena je informacija od JVP-a Konavle da je zbog velike razine plime, na Lapadskoj obali, more došlo do ulaza u kuće koje se nalaze uz rivu. U par kuća je more ušlo u prizemlja i putem odvodnih kanala. Vatrogasci su pristupili ispumpavanju vode ali su prekinuli intervenciju dok se more ne povuče. Lapadska obala je zatvorena za sav promet od 3:00 sata. O navedenom događaju obaviještene su nadležne službe. Voditeljica Službe civilne zaštite Dubrovnik obišla je mjesto događaja. Nema dojava o ozlijeđenim osobama.

Splitsko-dalmatinska županija

12. studenog od 11:30 sati olujno nevrijeme, praćeno jakim južnim vjetrom i kišom zahvatilo je Splitsko-dalmatinsku županiju. Nevrijeme je izazvalo probleme u pomorskom i cestovnom prometu. Zaprimljene su dojave o odronima na prometnice, rušenju stabala i grana te stupova javne rasvjete i prometne signalizacije. Primljeno je i nekoliko dojava o oštećenjima na stambenim zgradama i drugim objektima. Na trogirskom području (Seget-Vranjica) bilo je problema u opskrbi električnom energijom. Od 15:30 sati vjetar se polako smirivao. Oko 3:00 sata (13. studenog) južni vjetar je ponovo počeo jačati. Stablo je palo preko većeg dijela državne ceste D8 u naselju Brzat (Omiš) te se promet odvijao uz regulaciju policije. U naselju Pisak (Omiš) došlo je do pojave odrona na prometnicu. Zbog kvara na „VP 10kV Broćanac“, u vremenu od 02:10 do 03:30 sati bez opskrbe električnom energijom bili su potrošači u naseljima Broćanac, Korušca, Lećevica i Kladnjice. U vremenu od 4:00 do 6:00 sati primljene su dojave o poplavljivanju nekoliko obiteljskih kuća i poslovnih prostora (u Kaštel Štafiliću, Trogiru, Segetu, Kaštel Sućurcu). Nema dojava o ozlijeđenim osobama.

Šibensko-kninska županija

12. studenog od 13:40 sati olujno nevrijeme praćeno jakim južnim vjetrom i kišom zahvatilo je Šibensko – kninsku županiju. Vatrogasne postrojbe imale su 25 tehničkih intervencija uklanjanja stabala i drugih objekata s prometnica i kuća na području Šibenika, Grebaštice, Brodarice, Vodica, Tisnog, Zatona, Primoštena i Dubrave. Poduzeća “Ceste Šibenik” i “Komunalno redarstvo” s “Gradskim zelenilom” odradili su 13 intervencija uklanjanja stabala s prometnica i gradskih ulica. Dojavljen je pad stabala na četiri vozila u Šibeniku, pad stabla na kiosk Tiska i obiteljsku kuću te nasukavanje dvije jedrilice otrgnute s veza. Zbog kvara, bez električne energije kraće vrijeme bili su potrošači elektroopskrbnog sustava u naseljima Dubrava kod Šibenika, Primošten Burnji, Protege- Danilo Biranj i Siverića kod Drniša, dok se kvar u napajanju kninskog vodovoda u mjestima Golubić i Strmice još uvijek otklanja. Zbog visoke razine mora, tijekom noći, izvršene su dvije tehničke intervencije ispumpavanja iz prizemnih prostorija (Rogoznica i Vodice). More je poplavilo i dijelove obale u Šibeniku, Rogoznici, Vodicama i Tisnom. Zbog jakog vjetra i grmljavine, od 01:02 sati bez opskrbe električnom energijom su potrošači  u naseljima Konjevrat, Žaborić, Grebaštica, Jadrtovac, Špardići (oko 1800 korisnika). Nema dojava o ozlijeđenim osobama.

Zadarska županija

12. studenog oko 14:00 sati olujno nevrijeme praćeno jakim južnim vjetrom i kišom zahvatilo je Zadarsku županiju. Županijski centar 112 Zadar zaprimio je dojave o odronu kamenja (Jurjevac, Rovanjska), poplavljenom kolniku (Obala kneza Trpimira u Zadru), otrgnutoj brodici(Karinski zaljev), oštećenju brodica (Zadar, Foša). Tijekom noći je zaprimljeno  i više dojava o padanju stabala i grana na prometnice (Zadar, Zadar-Bibinje, Sukošan). Nema dojava o ozlijeđenim osobama.

Primorsko-goranska županija

12. studenog u prijepodnevnim satima jak južni vjetar zahvatilo je Primorsko-goransku županiju. Jak vjetar je tijekom dana i večeri 12. studenog izazvao probleme u pomorskom i cestovnom prometu. Na riječkoj tržnici zbog vjetra je došlo do dizanja mora. U Lovranu je došlo do pada stabla, bez daljnje štete. Nema dojava o ozlijeđenim osobama.

Istarska županija

12. studenog oko 18:00 sati olujno nevrijeme praćeno jakim južnim vjetrom i kišom zahvatilo je Istarsku županiju. Županijski centar 112 Pazin primio je više dojava građana, 16 dojava o srušenim stablima na prometnice. Vatrogasne ekipe su iste promptno uklonile. Zbog velikih valova i plime poplavljena je dionica D 75 kod Antenala (Novigrad) koja je bila zatvorena za sav promet od 19:43 do 00:30 sati (13. studenog) te lokalna prometnica ŽC 5214 kod Zambratije koja je zatvorena za sav promet od 22:22 sati. Poplavljeni su dijelovi grada Umaga koji su najviše izloženi južnom vjetru (Riječka ulica, Moela, i Trg Slobode u starom gradu gdje je JVP Umag imala tri intervencije zbog prodora vode u stambene i ugostiteljske objekte. JVP Pula je imala jednu intervenciju ispumpavanja vode u kući u naselju Smoljanci (općina Svetvinčenat). Na dijelovima područja općina Svetvinčenat, Sv. Petar u šumi, Kanfanar, Oprtalj i Sv. Lovreč došlo je do prekida u opskrbi električnom energijom. Zaprimljeno je i nekoliko dojava o nagnutim stupovima HEP-a te oštećenim prometnim znakovima. Prema izvješću VOC-a,  JVP Pula je imala osam tehničkih intervencija uklanjanja stabala i jednu intervenciju uklanjanja skele koja je pala na kuću; JVP Rovinj četiri intervencije pomicanja vozila u Rovinju sa rive i jednu intervenciju uklanjanja stabla; JVP Poreč dvije intervencije uklanjanja stabala te jednu intervenciju vađenja vozila iz vode na kolniku kod Antenala; JVP Pazin četiri intervencije uklanjanja stabala te JVP Labin dvije intervencije uklanjanja stabala. Promet na istarskom ipsilonu od 05:52 sati je u prekidu od čvora Kanfanar do Pule zbog vode na kolniku, najviše kod čvora Bale. Nema dojava o ozlijeđenim osobama.

I.B.