Foto: Istramet

Snažni valovi juga, potpomognuti doista visokom plimom line ogromne štete od Umaga do Dubrovnika. No, nije još gotovo, jer prognostičari za danas također najavljuju opasno vrijeme, crveni meteoalarm je upaljen za područje Dalmacije, a mora će biti jačine do 7, što znači i valove do 7 metara. 

Dvije obale grada Umaga sinoć su u potpunosti poplavljene, nestalo je struje, pod morem je ACI marina i svi dokovi s privezima plovila, a prodrlo je i u benzinsku crpku. Usidrene i privezane brodice more je izguravalo na kopno, a prema najnovijim informacijama Glasa Istre, zbog obilne kiše nastao je problem i na Istarskom ipsilonu. Na dionici Kanfanar – Pula, na pojedinim mjestima ima metar vode pa se sav promet preusmjerava.

Sinoć do 20 sati najjači udar juga zabilježila je postaja Istrameta u Labinu na Fortici gdje je izmjereno čak 156 km/h! Orkanski udari juga bilježe se i u Puli, postaja na Stoji izmjerila je čak 128 km/h.

Pala je i obilna kiša. Od ponoći meteorološka postaja u Draguzetima na Barbanštini izmjerila je obilnih 73 mm. U Labinu je zabilježeno 63 mm, Vodnjanu 55 mm, Puli 52 mm, Rovinju 50 mm, Žminju 48 mm, Pazinu 42 mm, piše Istramet.

UPOZORENJE!

Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje, a na snazi je i dalje crveni meteoalarm za područje Dalmacije.

Foto: Screenshot / DHMZ
Udari juga 35-55, mjestimice i do 75 čvorova, zatim prolazno udari jugozapadnog i sjeverozapadnog vjetra, oslabjet će poslijepodne na sjevernom, zatim postupno i na preostalom dijelu. More 5-6, na otvorenom ponegdje moguće 7. Mjestimice nevere.
Na Jadranu i područjima uz njega kiša će biti češća, lokalno i obilna kiša, osobito u Dalmaciji. Prema kraju dana postupan prestanak oborina i djelomično razvedravanje. Jako i olujno jugo u postupnom slabljenju i okretanju na jugozapadni i zapadni vjetar, najprije na sjevernom dijelu. Najviša dnevna temperatura između 16 i 20 °C.

D.G.