Foto: Vimeo/Screenshot/Zoran Marinović

Nevrijeme koje je u utorak zahvatilo cijelo Jadran, najviše je pogodilo područje Dalmacije.  Olujno jugo je i prema službenim mjerenjima doseglo rekordne razine i spada u najsnažnije u stoljeću.

Sredozemna ciklona naglašeno je djelovala na vremenske prilike, najviše u obliku oborina i olujnog do orkanskog vjetra. Metereološka vijest dana je olujno jugo, koje je na dubrovačkom području prelazilo 140 km/h, a u Splitu je na službenoj DHMZ postaji na Marjanu zabilježen orkanski udar od 134.28 km/h. Treća je to najveća brzina juga u Splitu službeno zabilježena u posljednjih 60 godina. Jači udar juga zabilježen je 24. studenog 1987. godine, kada je zapuhalo 138.60 km/h te 1. veljače 1986., kada je izmjereno 149.04 km/h. Čak i legendarno jugo, koje je puhalo 19. studenog 1999. godine i kada je more poplavilo cijelu Rivu sve do Dioklecijanove palače, bilo je slabije od ovog u utorak, piše Dalmacija danas.

Tada su izmjereni najjači udari od 130.92 km/h. To znači da je današnje jugo u Splitu bilo najjače u ovom stoljeću.

U Kaštelima se dogodila rekordna plima te je more poplavilo kompletne niže dijelove obale, a u nekim dijelovima Kaštela more je dopiralo do kućnih pragova. Da je situacija bila alarmantna, svjedoči i to što su iz Grada Kaštela dijelili građanima vreće s pjeskom. – Vatrogasci i djelatnici Vlastitog pogona u tijeku jednog sata podijelili su vreće s pijeskom koje su imali uskladištene te za ovu noć vreća s pijeskom više nema.

Kako je za portal Dalmacija danas kazao Mate Gotovac iz Vlastitog komunalnog pogona problem je što se sada ne mogu nabaviti dodatne količine pijeska, zbog završetka radnog vremena kamenoloma i trgovina građevinskim materijalom, pa će se pijesak, prema svemu sudeći, osigurati tek u srijedu ujutro, objavljeno je na službenoj stranici Grada.

U nastavku pogledajte nekoliko vrlo zanimljivih videozapisa, uključujući prizore velike ciklonalne plime u Kaštelima.