REKORD NA VJETROELEKTRANI: Jugo je deralo 187,2 km/h!

Foto: Pixabay / Mladen Živković

DANILO/ŠIBENIK – Da je jučerasnje jugo stvarno bilo najjače u posljenjih nekoliko godina govore i podaci s Vjetroelektrane Danilo pored Šibenika. Naime jučer su očitali rekordnu brzinu juga od 52 m/s tj 187,2 km/h što je najveća vrijednost očitana od puštanja vjetroparka u rad 2014g.

– Podaci su to zabilježeni na visini od cca 600m nadmorske visine s anemomentra vjetrogeneratora. Do sada su te vrijednosti bile 42 i 43,2 ms – ispričao nam je naš suradnik i voditelj vjetroparka, Mladen Živković, ing. el.

Foto: Pixabay / Mladen Živković

VE Danilo je vjetroelektrana izgrađena u blizini sela Danilo u Šibensko-kninskoj županiji i nalazi se oko 15 kilometara od morske obale i grada Šibenika.

Svih 19 vjetroagregata ENERCON E-82 (svaki pojedinačne snage 2,3 MW), s ukupnom instaliranom snagom od 43,7 MW, proizvodi oko 100 GWh električne energije godišnje, te obnovljivom energijom opskrbljivati oko 22 000 kućanstava u Hrvatskoj. Nakon službenog završetka testiranje pogona vjetroelektrane Danilo (Velika Glava, Bubrig i Crni Vrh), vjetroelektrana je puštena se u rad 7. lipnja 2014. – ispričao je Živković i napomenuo da se zbog sigurnosti u ovako ekstremnim slučajevima vjetroelektrane gase.

Jurica Gašpar