Svjetioničar s Palagruže snimio video: “Ovako je to izgledalo u utorak”

Foto: Screenshot

PALAGRUŽA – Oporavlja se svjetioničar Tomislav Žuvela kojeg su jučer zbog ozljede ruke pripadnici HRZ-a i HGSS-a helikopterom s Palagruže prebacili u splitsku bolnicu. 

Svoju svjetioničarsku službu radi s ocem koji mu je ujedno i kolega. Dijete lanterne i dijete Palagruže upravo u toj dječjoj dobi slomio je ključnu kost, ali tada je doktor helikopterom došao k njemu. Ovaj put se doslovno prepao za svoj život:

Tomislav Žuvela / Photo: Jurica Gašpar

– Ovo je prvi put u 18 godina da sam na bolovanju, ali dobro je. Glavno da nije lom – kaže nam Žuvela i priča dalje što se dogodilo:

– Izvukli smo kaić (=brodicu) jedno 3 metra od gornjeg vitla i popodne kad je pojačalo jugo, išli smo opet na žalo vidit situaciju. Ja govorim ocu da dovučemo kajić skroz do vitla da budemo sigurni, i uputili smo se da ćemo ga potegnut, a onda je naišao ogroman val i diga kaić. Pošto je bio zakačen sajlom, kad ga je more povuklo velikom brzinom ta sajla je mene u razini kolina potegla i odbacila 3-4 metra nizbrdo, na prvu skalinu. Ima sam sriće što me more nije poteglo, jer je vjerovatno da me sad više nebi bilo. Valjda me Onaj Gori čuva! Iskreno, pripa san sa kako nikad u životu – priča Tomislav Žuvela i šalje video olujnog juga na Palagruži, kakvo je bilo u utorak kad se ozlijedio.

Otok gdje je nemoguće izgraditi rivu

Vela Palagruža je otok na kojem nikad uspješno nije izgrađen pristan, jer bi kroz povijest svaki pokušaj gradnje čvrste rive za privezati brod neslavno propao nakon jednog ovakvog juga. Jedini način pristajanja na otok je dovlačenje brodice koja se vitlom i sajlom mora izvući na plažu, odnosno Južni žal, kojeg isto to jugo kontinuirano premješta s jedne strane na drugu, odnosno cijelu plažu povuče na dno, da bi je naknadno valovi opet izbacili vani.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Svjetioničar s Palagruže ozlijedio ruku, poslan helikopter: “Dobro sam, moglo je biti gore!”

Vaš komentar