More nam vrati, kako mu damo – Evo što je izbacilo nakon juga

Foto: Joško Pulić

DUBROVNIK – Stotine tona plastičnog i ostalog otpada svako jače jugo redovito nanese na obale. I ovaj put to, nažalost, nije bila iznimka. 

Dobar dio golemih količina smeća pristigao je iz Albanije gdje kultura odlaganja, a posebno recikliranja otpada, gotovo ne postoji. No mnogi primjeri iz Dalmacije govore da ni naši ljudi nisu pretjerano ekološki svjesniji.

More od kojeg živimo, tako nam obilato vraća i vraćat će sve više i više dok se i ako se uopće opametimo. Iskoristit ćemo sad priliku samo da nabrojimo političke trenutke koje su 2018. godine u sličnim situacijama iskoristili predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Zbog sve većeg pritiska javnosti, reagirali su prema Albaniji i Crnoj Gori, odakle najveća količina otpada strujama ide u naše obalno more.

Smeće je zabilježeno u cijelom arhipelagu od Šibenika do Dubrovnika, a fotografija koju prilažemo uz tekst, a koja savršeno prikazuje plodove višegodišnjeg nemara, arhivska je fotografija iz Dubrovnika iz veljače ove godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Predsjednica na tragu rješenja smeća u Jadranu? Hrvatska u čišćenje Albanije ulaže 250 tisuća eura!

DOZNAJEMO: MINISTARSTVO OKOLIŠA – Zbog otpada u Jadranu, Albanija i Crna Gora pozvani na sastanak!

Dok „Trombloni“ prijete na sjeveru, daleko bitniju bitku gubimo na jugu? KORČULANI: Jesu li ovi u Vladi normalni?