Na Siciliji predstavljen projekt razvoja turizma Pelješca nakon izgradnje mosta

Foto: Boris Kačan

RAGUSA – Završna konferencija projekta Coasting, održana u gradu Ragusa na Siciliji, okupila je 8 partnera iz Španjolske, Francuske, Italije, Hrvatske, Malte i Grčke te velik broj dionika partnera koji su predstavili svoje aktivnosti i rezultate postignute protekla 22 mjeseca, među kojima su bili i predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije. 

Provedene aktivnosti usmjerene su prema unaprjeđenju integralnog obalnog upravljanja za održivi turizam te su jedan od glavnih rezultata projekta izrađeni akcijski planovi/strategije kojima će doprinijeti očuvanju prirodnih resursa obalnih područja te održivom razvoju turizma.

Na konferenciji je ispred Regionalne agencije DUNEA sudjelovala Antonija Odak, stručna suradnica za pripremu i provedbu EU projekata  koja je predstavila „Poželjan plan razvoja turizma poluotoka Pelješca u kontekstu izgradnje Pelješkog mosta“ projektnim partnerima i njihovim dionicima, a kojeg su izradili stručnjaci s Instituta za turizam iz Zagreba u sklopu ovog projekta.

Riječ je o dokumentu koji predstavlja prvi korak u sagledavanju neposrednih i posrednih učinaka izgradnje mosta na postojeći/željeni turistički proizvod poluotoka, ali i na izazove na koje bi vlast u svim jedinicama lokalne samouprave Pelješca trebala odgovoriti. U izradu dokumenta su bili uključeni predstavnici regionalnih i lokalnih vlasti, udruge civilnog društva te gospodarstvenici s područja Pelješca koji su svojim sudjelovanjem u radionicama, koje je Regionalna agencija DUNEA organizirala u travnju i svibnju na Pelješcu, omogućili bolji uvid u ulogu turizma i njegovo značenje za poluotok Pelješac, izazove turističkog razvoja te aspekte budućeg razvoja poluotoka, a rezultati zajedničkog rada su postali dio Plana.

Projekt je obuhvatio ukupno 8 pilot područja; Algeciras i Motril (Španjolska), Agro Pontino (Italija), Gozo Island (Malta), Bay of Marseille (Francuska), Poluotok Pelješac (Hrvatska), Regional Unit of Thesprotia (Grčka) te Ragusa (Italija). Riječ je o područjima koja se bore s negativnim posljedicama turizma; naglim porastom broja turista, neodrživom ekspanzijom stanovnika i porastom kretanja turista, prekomjernom izgradnjom te su posljedično izložene velikom riziku smanjene atraktivnosti prirodnih resursa uslijed degradacije.

Uz predstavnicu Regionalne agencije DUNEA, događaju su nazočili Hrvoje Glavor i Nikola Karaman, predstavnici Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije, Iva Slade iz Upravnog odjela za komunalne poslove i zaštitu okoliša te Ivana Konjevod iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije. Hrvoje Glavor, sudjelovanjem u raspravi na temu umrežavanja i dijeljenja strategija za buduće primjene u mediteranskom području, istaknuo je važnost provedbe projekta Coasting za Dubrovačko-neretvansku županiju te važnost uloge prostornog planiranja u provedbi uspješnog integralnog upravljanja obalnim područjem.

Konferencija je završila svečanom ceremonijom potpisivanja Memoranduma o obalnom integralnom upravljanju za održivi turizam, koji se temelji na glavnim rezultatima projekta i iskustvu partnera te kojim se partneri dobrovoljno zalažu za buduću suradnju, širenje poboljšane metodologije kapitalizirane u projektu i provedbu aktivnosti usmjerenih oporavku obalnih područja.

Osim Regionalne agencije DUNEA, projektni partneri su Regija Lazio (Italija) te Regionalni odbor Gozo (Malta), Sapienza Sveučilište u Rimu (Italija), AMP Metropolis (Francuska), Regija Epirus (Grčka), Općina Saranda (Albanija) i Regija Sicilija (Italija). Projekt vrijedan nešto više od milijun eura ugovoren je u sklopu programa Interreg Mediterranean, uz stopu sufinanciranja bespovratnih sredstava od 85 posto, a proračun Regionalne agencije DUNEA je 89.490,00 eura.

I.B.