JADROPLOV Gubitak od pola milijarde kuna, ali država potvrdila istog šefa Uprave

Photo: Jadroplov

Ni gubici veći od pola milijarde kuna, ni smanjenje temeljnog kapitala s 589 na 81 milijun kuna, a ni propast restrukturiranja društva, nisu poljuljali vjeru države u predsjednika Uprave Jadroplova Branimira Kovačića. Usvojeni su svi prijedlozi koje je za skupštinu društva pripremila Uprava Jadroplova. 

Država, koja u Jadroplovu drži 70,5 posto udjela, podržala je tako Kovačićev plan da se poveća temeljni kapital u iznosu do 40 milijuna kuna i izdaju nove dionice. Upravi će se prepustiti pronalazak strateškog partnera kojem će se bilanca očistiti od suvišnih gubitaka smanjenjem temeljnog kapitala, piše Dalmatinski portal.

Mali dioničari, sve i ako su bili protiv ovakvog plana, nisu mogli utjecati na odluku skupštine. Jedan od njih zapitao se što država misli napraviti. Kao većinski vlasnik u Jadroplovu je izgubila 415 milijuna kuna, a Vlada je odobrila splitskom brodaru dvije državne potpore od 137 milijuna kuna. Upozorio je i kako su nepokriveni gubici u Jadroplovu 127 milijuna kuna, odnosno, 45 milijuna kuna veći od temeljnog kapitala.

Jadroplov u finiš godine ulazi s 51 milijun kuna gubitka i enormnim kreditnim obvezama težim od 400 milijuna kuna. Od srpnja traju pregovori s kreditorom, njemačkom Norddeutsche Landesbank iz Hannovera, koja je najavila kako se povlači iz kreditiranja brodarstva. Jadroplov otplaćuje kamate, ne i glavnice kredita.

PROČITAJTE JOŠ:

Teške pritužbe pomoraca na uvjete brodova Jadroplova, ITF šalje inspekcije

Kuda plovi Jadroplov?

I.B.