ŽIVOT NAKON JUGA Porazne slike potpune nebrige za Jadran

Foto: Anđela Šćepanović, Ivica Trojanović

Od orkanskog juga koje je snažnim vjetrom, velikim, valovima pijavicama i obilnim oborinama poharalo Jadran ovih dana, šokantnije slike stižu kad izađe sunce i sve se smiri. Isturene obale prema otvorenom moru, nažalost opet izgledaju ovako. Tisuće novih tona smeća najčešće iz Albanije, ponovno invazivno nastanjuju hrvatske obale, a većina onoga što ne vidimo ostaje ispod površine, na dnu.

Velike kiše koje su padale ovih dana podigle su razine rijeka, a kako Albanci smeće u najvećoj mjeri jednostavno trpaju u riječna korita, tako nabujale rijeke to nose do mora, a morske struje će odraditi ostalo.

Fotografkinja Anđela Šćepanović šalje nam slike s Korčule. Ovako to danas izgleda u Prižbi:

Posebno su ružni prizori koji danas stižu s Pelješca. Dalmacija danas objavljuje šokantan video Ivice Trojanovića gdje se na pelješkim plažama u Dingaču i Trsteniku gomilaju naslage komunalnog, građevinskog, medicinskog, biološkog otpada, pa čak i leševa životinja.

Jeste li ovih dana čuli jednog političara u vlasti da je jednom rječju spomenuo genocid nad našom obalom i životom u moru, a kamoli da se tko udostojio doći, očistiti ili ne daj Bože napraviti konkretan strateški plan o spašavanju mora? I tako, na dan kad se prisjećamo razaranja Vukovara i Škabrnje, pogledajte što je ostalo od Jadrana!