FOTO Spašavanje potonulih plovila i uklanjanje podrtina u splitskom akvatoriju

Foto: MPPI

SPLIT – Službenici Lučke kapetanije Split izvijestili su nadležnu Upravu sigurnosti plovidbe, resornoga Ministarstva mora, prometa i infrastrukture o poduzetim aktivnostima slijedom smirivanja olujnoga nevremena u Splitskom području nadzora sigurnosti plovidbe, gdje su zabilježne brojne štete na plovilima i pomorskim objektima, srećom, bez ljudskih žrtava.

Jutros, 19. studenoga uspješno je okončana koordinirana aktivnost izrona i teglja potonule jedrilice (jahta na jedra), a koja je potonula 12. studenoga, o čemu je dojava u LK Split zaprimljena iz Lučke uprave Split. Naime, jedrilica ‘Blue Nose’, Hrvatske zastave i u vlasništvu pravne osobe iz Hrvatske, do potonuća je boravila na vezu brodo-remonta Vranjic, gdje se usljed olujnog nevremena, koje je vladalo posljednjih tjedan dana, ispunila morem te potonula do razine palube.

S obzirom da je jedrilica bila vezana između druge dvije brodice, iz LK Split odmah po dojavi izdan je nalog za dodatno osiguravanje sve tri brodice od eventualne štete tijekom trajanja nevremena. U tom smislu je Lučka kapetanija Split u dogovoru sa vlasnikom jedrilice angažirala ronilačku skupinu, sačinjenu od članova Ronilačkog kluba veterana 4. gardijske brigade, koji su provjerili brodski trup i potopljenu unutrašnjost jedrilice te su odmah izvršili sanaciju otvora ispod razine mora, čime je jedrilica osposobljena za djelomičan izron potopnim spremnicima zraka, kako bi se plovilo osiguralo od potpunog potonuća, a što je posljedično moglo ugroziti susjedna dva plovila, za koja je potonula jedrilica bila privezana, nakon čega su ronioci odradili 24-satna dežurstva tijekom trajanja nevremena, kako bi podrtinu održali u plutajućem stanju, bez ugroze za druge brodove.

Jučer, 18. studenoga, odmah po smirivanju vremenskih prilika, službenici LK Split organizirali su pripremu jedrilice za komercijalni tegalj sa pozicije potonuća do obale, nakon čega je jedrilica sinoć, oko 23.00h, izvađena na suho. Dodatnom provjerom dvaju plovila za koja je bila privezana potonula jedrilica nije utvrđena opasnost od potonuća i nisu uočena oštećenja, čime je ova aktivnost uspješno okončana.

Tvrtka, koja je angažirana u ovoj aktivnosti, djeluje i na poslovima uklanjanja podrtine broda ‘Marko Polo I’, u Povljima, čije uklanjanje ima započeti slijedeći tjedan. Aktivnost uklanjanja rečene podrtine iziskuje pretežiti podmorski rad, za koji je također angažirana veteranska ronilačka skupina, jer bi se u slučaju upotrebe teže mehanizacije radi izrona (kranskom) dizalicom oštetila mjesna riva, stoga je u tu svrhu angažirana podvodna pneumatska pila, kojom će ronioci podrtinu potonuloga broda rezati na manje komade te uklanjati iz mora, nakon čega slijedi uklanjanju podrtine plutajućeg restorana ‘Čelica’, u Trogiru.

D.G.

Vaš komentar