Talijani se opet rugaju s nama – Evo gdje su dronovi!

Foto: Screenshot / Vesselfinder / MORH / Morski HR

“Dronovi stari, gdje ste?” U parafrazi pjesme Tereze Kesovije negdje iznad nas, u nedostatku bolje opreme, stoji upit “čemu služe preskupe igračke Ministarstva obrane koje bi trebale biti na usluzi Ministarstvu poljoprivrede?” Skupo smo plaćali njihovo reklamiranje po medijima, a talijanske ribarice OPET krstare našim teritorijalnim vodama. 

Talijani su ponovno “uboli” dobar trenutak i posložili se ribarskim brodovima uz hrvatsku granicu. U posljednja dva dana koliko pratimo, dva su broda debelo ušla u hrvatsko teritorijalno more. A zašto i ne bi? Boli ih onaj srednji prst slavnog Talijana koji je neokrznut otišao iz Zadra i kao primjer pokazao put drugima.

Foto: Morski.hr

Podsjetimo, famozni “srednjoprsti Talijani iz Zadra” su kažnjeni s par kašeta bolje ribe, odnosno 45 tisuća kuna. Pa iako su treći put službeno istim brodom i posadom nezakonito ušli u naše teritorijalno more i naposljetku kad su uhvaćeni, ispružili prst koji označava mjesto gdje smatraju da Hrvatska spada, ova fina zemlja ih je kaznila tako da doma odu najkraćim mogućim putem.

I tako je prethodno uhvaćeni brod s talijanskim kriminalcima “Mario LC PA 1358” dobio svoje školarce. Talijanski ribarski brod “Giovanni Junior” se cijeli utorak zafrkava ploveći prečacem preko Jabučke kotline, a dan prije je talijanski ribarski brod “Massimo Tanfa” zapjevao u visini Rovinja i Poreča. Svi drugi su pak uz hrvatsku granicu navijački čekali da čuju dogodovštine hrabrih prijatelja, ne bi li se možda i sami okuražili na izazov – otići preko i nasmijati se dobro na hrvatski račun.

Foto: Vesselfinder / Screenshot

Ministarstvo: “U 2018. smo kaznili 5 nezakonitih prelazaka granice”

Podsjetimo, Ministarstvo obrane je preko Ministarstva poljoprivrede, na foru kontrole ribarstva, a preko preko Europskog fonda za ribarstvo koje je sufinanciralo projekt, izmuzlo najmoderniju opremu za kontrolu ribarenja i teritorijalnog mora Republike Hrvatske. Logično nam je stoga bilo pitati: “A gdje su vam ti dronovi?” Evo i što su nam odgovorili:

“Vezano za Vašu prijavu o višestrukom ulasku talijanskih ribarica u granični prostor RH, dajemo sljedeći odgovor:

Svaki ulazak u teritorijalne vode RH se evidentira raznim sustavima praćenja od kamera, radara, VMS-a , AIS-a i ostalim sustavima za praćenje. Nekoliko proteklih dana besposadne letjelice nisu korištene za nadzor s obzirom na tehničke limite sustava u pogledu jakog vjetra.

Photo: Screenshot/Vesselfinder

Ribarska inspekcija temeljem sustava za praćenje i dojave drugih službi (policija, obalna straža i sl.) sukladno EU propisima, zahtjeva od najčešće talijanskog ribarskog monitoring centra, poduzimanje mjera prema počiniteljima prekršaja. Tako je tijekom 2018. godine ukupno bilo 11 povreda državne granice od kojih je 5 slučajeva procesuirano na hrvatskim sudovima (4 za talijanska plovila i 1 plovilo iz Crne Gore), dok je za ostale traženo poduzimanje mjera od strane drugih država”, stoji u odgovoru Ministarstva poljoprivrede

Drugim riječima, niti su vidjeli povredu granice, niti su detektirali talijanske ribare, iako su plovili debelo nakon smirivanja juga. Naime, vjetrovi u vremenu  nelegalnog ulaska ribarica u naše teritorijalno more bili su između 10,5 i 25,2 km/h prema izvješću Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Photo: Youtube/Screenshot

Morski HR detektirao barem 7 nelegalnih prelazaka

Nadalje, najmanje sedam nelegalnih ulazaka talijanskih ribara u hrvatsko teritorijalno more je u 2018. godini detektirao i Morski HR – pa evo i redom svih sedam s poveznicama: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7.

Podsjetimo, Morski HR je nedavno identično izvijestio Ministarstvo poljoprivrede o potpunom divljanju pojedinaca iz Istre gdje se godinama organizirano i masovno izlovljavaju orade. Također smo dali točne lokacije, savjete kako i na koji način snimiti i locirati krivolovce. Pa iako se neki godinama javno hvale ulovima daleko većim od propisanog, tamošnji inspektori nisu ulovili apsolutno nikog: “s Dosadašnjim inspekcijskim nadzorima rekreacijskog ribolova nije utvrđeno kršenje propisa, odnosno svi kontrolirani su imali uredne dozvole i ulov nije prelazio dozvoljenih 5 kilograma”, rekli su nam iz Ministarstva o nalazima ribarskog inspektora u Istri.

“Kamere na dronovima su zastarjele”

U međuvremenu, stižu nam neslužbene informacije o nezadovoljstvu stručnog kadra unutar Ministarstva obrane o kvaliteti kamera na dronovima koje su vjerojatno u godištu nabavljenih dronova. Ustanovili smo također da ovakve dronove Republika Srbija ima 11 godina. Naime, Ministarstvo obrane je višekratno izvještavalo javnost o dometu dronova Orbiter 3, promjeru zrakoplova, i svakakvim manje bitnim stavkama, no nikad nisu pojasnili performanse kamera čija bi primarna funkcija trebala biti detekcija krivolovaca na Jadranu s vrlo specifičnim odrednicama. Ako je suditi prema viđenom, umjesto snimki kamera najnovije generacije, na videu i fotografijama dronova najčešće se mogu vidjeti mrlje.

Čini se da tako razmišljaju i stručnjaci MORH-a koji, prema našim informacijama, traže zamjenu optičkog sustava. Uostalom, pogledajte sami brodove snimljene takvim kamerama i razmislite bi li išta od ovih fleka prošlo na ikakvom sudu?

MORH je ovog tjedna organizirao i PR s Hrvatskom televizijom, gdje su po tko zna koji put prezentirali ono što se službeno zna; kako funkcionira sustav koordinacije djelatnika pomorske policije, carine, obalne straže, lučke kapetanije i čuvara parkova prirode i nacionalnih parkova. O rezoluciji kamera nabavljenih dronova i njihovoj realnoj funkcionalnosti, i ovaj put ni riječi!

Naravno, pitanje o zastarjelim kamerama postavili smo i Ministarstvu obrane. Odgovor do zaključenja ovog članka nismo dobili, a čim dobijemo, budite uvjereni da ćemo ga objaviti.

PROČITAJTE JOŠ:

Talijanski lopovi upravo napuštaju Hrvatsku

D.G., J.G.

Vaš komentar