SPLIT – Na današnjem Forumu o čistoj energiji za EU otoke, koji se po prvi put održava u Hrvatskoj, Tonino Picula predstavio je prioritete i dugoročne inicijative Europskog parlamenta za financiranje energetske tranzicije EU otoka. 

– Dogovorom Europskog vijeća i Europskog parlamenta o proračunu za 2020. godinu, osigurano je kroz akcijski plan novih dva milijuna eura za tehničku pomoć otocima za prijave na europske projekte za prelazak na obnovljive izvore energije u sljedeće dvije godine – potvrdio je danas hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, koji je danas u Splitu održao govor na četvrtom Forumu o čistoj energiji za EU otoke, koji se po prvi puta održava u Hrvatskoj uz prisustvo visokih hrvatskih i dužnosnika drugih članica Europske unije.

No, to nije jedina dobra vijest o europskim i hrvatskim otocima danas, jer su predstavnici Cresko-lošinjskog arhipelaga danas u okviru Foruma objavili svoju strategiju i tranzicijski plan prema čistoj energiji, s ciljem da do 2040. prijeđu isključivo na obnovljive izvore energije, što će se djelomično postići solarnim elektranama u vlasništvu lokalne zajednice.

Foto: PR

Cresko-lošinjski arhipelag je među šest europskih otoka koji su danas objavili svoje strategije i tranzicijske planove, a ostali su Aranski otoci (Irska), Culatra (Portugal), La Palma (Španjolska), Salina (Italija) i Sifnos (Grčka).  Na Forumu će se prikazati niz dobrih primjera i praksi te potaknuti dijalog između različitih aktera koji sudjeluju u procesu energetske tranzicije europskih otoka, a sudionici će imati priliku vidjeti i različita tehnološka rješenja.

Picula je pozdravio inicijativu hrvatskih otočana, koji su s uključenih deset otoka u prethodnom pozivu za financiranje projekata energetske tranzicije predvodnici u europskim razmjerima.

No, istaknuo je kako je za održivost energetske tranzicije europskih otoka nužno osigurati i dugoročno i odgovarajuće financiranje kompleksnih, sveobuhvatnih projekata i adekvatno ulaganje u istraživanje i inovacije radi osmišljavanja primjenjivih rješenja kako bi energetska tranzicija bila olakšana i dodao kako se nada da će pregovori o osiguravanju dugoročnog financiranja energetske tranzicije hrvatskih otoka biti započeti tijekom hrvatskog predsjedanja Unijom.

– Europski je parlament u svom privremenom izvješću o Višegodišnjem financijskom okviru za 2021 – 2027 predložio uvođenje posebnog fonda od 4,8 milijardi eura za novi energetsku tranziciju Europske unije. Tim sredstvima bi se olakšao i kompenzirao prelazak na obnovljive izvore energije onima koji će najviše biti pogođeni tranzicijom. Cilj fonda bio bi rješavanje društvenih, društveno-ekonomskih i okolišnih utjecaja na radnike i zajednice tijekom tranzicije, što podrazumijeva i mnoge otoke EU. Nova Komisija jasno naglašava novi, jači fokus na ‘novi zeleni pakt’ tako da očekujemo i novu, pojačanu institucionalnu i financijsku podršku za otoke – naglasio je u svojem govoru Picula.

Piculi su otoci u fokusu djelovanja još od početka njegovog prvog mandata u Europskom parlamentu. Godine 2016. je zajedno s kolegom A. Santom predstavio Akcijski plan i podnio amandman vrijedan 2 milijuna eura na europski proračun, s ciljem osiguranja sredstava za energetsku tranziciju otoka. Dugotrajni pregovori unutar samog parlamenta te razgovori s Komisijom i Vijećem, doveli su do inauguracije Tajništva za otoke – prvog radnog tijela namijenjenog isključivo otocima. Tajništvo je u lipnju 2018. oformljeno unutar Europske komisije i predstavljeno u Bruxellesu. To je prvo radno tijelo u povijesti EU koje je isključivo na raspolaganju otočanima, ali istovremeno i ispomoć Komisiji u prilagodbi postojećih politika i fondova za energetiku na otocima.

Zastupnik Picula na očuvanju i poboljšanju života na otocima radi od početka mandata. Suosnivač je Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja Europskog parlamenta gdje je zadužen za otoke. Sada predvodi inicijativu za njezino ponovno okupljanje i u ovom mandatu jer se Međuskupini odlučilo pridružiti čak 110 zastupnika iz 25 EU zemalja, priopćili su iz ureda Tonina Picule.

I.B.