LASTOVO TRAIL – Prva hrvatska BIO-OPG utrka

Foto: JUPP Lastovsko otočje

LASTOVO – Treće izdanje Lastovo traila održalo se u subotu 13.07.2019. godine na otoku Lastovu sa startom u centru, ispred crkve sv. Kuzme i Damjana i ciljem u uvali Mihajla.

Utrka je imala dvije kategorije, MALI FUMAR (10 km) i VEJI FUMAR (18 km), a obje staze su natjecatelje vodile kroz maslinike i vinograde, spuštajući se do mora, prolazeći pokraj lastovskih crkvica te ih planinarskim putevima vraćale prema uvali Mihajla. U cilju ih je osim kuhanog obroka i osvježavajućeg pića našeg sponzora čekao i jedinstven zalazak i nezaobilazno kupanje. Oko 21:30 održana je dodjela nagrada i nastup KUD Lastovo nakon čega je uslijedilo pravo opuštanje do ranih jutranjih sati, odnosno, prvog trajekta u 4:00!

Možemo se pohvaliti da je utrku startalo preko 170 natjecatelja iz 11 ZEMALJA: Mađarska, Australija, Belgija, Hrvatska, Francuska, Srbija, Poljska, Danska, Njemačka, BiH i Slovenija što je plod cjelogodišnje promocije na svjetski poznatim trail sajmovima Ultra Trail Mont Blanc i Lavaredo Ultra Trail.

Već drugu godinu zaredom utrka ima HUMANITARNI karakter. Četvrtina iznosa startnine se koristi u svrhu kupnje lektira za osnovnu školu „Braća Glumac“, koje će biti uručene početkom školske godine.

Ove godine smo odlučili postati prva BIO-OPG TRAIL UTRKA u Hrvatskoj. Hrana na okrepama i topli obrok u cilju je skuhan isključivo od bio proizvoda i lokalnih lastovskih OPG namirnica. Kao mjeru smanjenja jednokratne plastične ambalaže na okrepama se natjecateljima tekućina točila isključivo u njihove boce ili čaše, a na cilju se topli obrok servirao u kartonskoj ambalaži s drvenim priborom.   

Za ČETVRTO IZDANJE pripremamo novosti vezane za stazu koja više neće biti limitirana brojem kilometara već vremenom – MALI FUMAR (1:30h) i VEJI FUMAR (3:00h).  U zadanom vremenu će biti potrebno sakupiti što više kontrolnih točaka smještenih na povijesnim lokalitetima, hridima, vidikovcima, maslinicima, vinogradima i otočićima! Cijela staza će biti označena a na vama je da procijenite hoćete li stići po još jednu kontrolnu točku ili riskirati kaznene minute u konačnom poretku. Vrijeme je da detaljno upoznate Lastovo i svoje mogućnosti 

Za više informacija vezanih za novi koncept i samu utrku pratite nas na službenom Facebook i Instagram profilu.

Hrvoje Kedžo

LASTOVO TRAIL 2019 – rezultati

VEJI FUMAR – 18km 

 1. Marko Kožul (1:52:05)
 2. Tomislav Kunjašić (2:12:49)
 3. Vito Prižmić (2:19:10)
 1. Zrinka Deur Šarić (2:19:15) 
 2. Petra Kulić Domitrović (2:20:00) 
 3. Jelena Gugić Boko (2:32:30)

MALI FUMAR – 10km 

 1. Jure Dugandžić (1:00:14)
 2. Leo Zlokić (1:06:59) 
 3. Ante Bubić (1:07:56)
 4. Dobrila Dujišin (1:11:56)
 5. Nives Šarić (1:15:36) 
 6. Jadranka Žilić (1:17:46)