Kod Rovinja ulovljena tuna od 240 cm i 250 kg!

Foto: Posada broda Bota Šare

ROVINJ – Ogromna morska grdosija, divlja jadranska tuna od 2.40 metara i 250 kg ulovljena je u moru oko Rovinja. Iz mora ju je izvukao stari morski vuk Andreas Matanov Jašo,  a odmah nakon ulova stavljena je u led te je posebnim transportom stigla u Zagreb gdje je u Bota Šare restoranu poslužena kao prava zimska poslastica.  

– Tuna je u ovo doba godina najbolja jer se intenzivno hrani i sprema se za zimu te ima najbolju kvalitetu mesa. Ta jednostavna namirnica blagoslov je od našeg mora i ovaj će mjesec biti glavni specijalitet u našem restoranu. Transport je bio zahtjevan, no stigla je u Zagreb! – objasnio nam je Josip Šare.

Ribarski brod Bota Šare jedan je od samo dvanaest u Hrvatskoj koji su certificirani za izlov divlje plavoperajne tune i trenutno njihovi ribari vrebaju najbolje primjerke na sjeveru Jadrana te se očekuje dobar ulov tijekom cijele zime.

Tuna je plava riba, iznimno nutritivno bogata, stoga je liječnici i nutricionisti preporučuju za održavanje dobre krvne slike, ali i za prevenciju bolesti srca i krvnih žila i moždanih udara.  Zahvaljujući omega 3 masnim kiselinama, reducira loš, a povisuje dobar kolesterol. Tuna je bogata i vitaminom B6, koji također povoljno djeluje na snižavanje homocisteina koji djeluje na aterosklerozu te ostalim vitaminima B kompleksa. Osim u prevenciji raznih bolesti i stanja, tuna je omiljen obrok sportaša, svih osoba pojačane fizičke aktivnosti i onih koji preferiraju zdravu prehranu zato što sadrži iznimno visok postotak proteina.

Stipe Cigić