MALI LOŠINJ Za rekonstrukciju luke Mrtvaška potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava

Foto: MPPI

MALI LOŠINJ – Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava su u Malom Lošinju potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ravnatelj Županijske lučke uprave Mali Lošinj, Filip Balija. Potpisivanju su također nazočili ministar turizma Gari Cappelli, zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić i gradonačelnica Maloga Lošinja, Ana Kučić.

Riječ je o nastavku velikog investicijskog ciklusa koji provodi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture a sve s ciljem povezivanja otoka, povećanja kvalitete života i zadržavanja stanovništva.

Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 81,5 milijuna kuna, od čega će Županijska lučka uprava Mali Lošinj, kao korisnik ovog projekta dobiti 69 milijuna kuna iz Kohezijskog fonda a ostatak financira Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture iz proračuna. 

Provedbom projekta dogradnje luke Mrtvaška izgradit će se novi gat koji će štititi privezana plovila od vjetrova i valova a što će u konačnici značiti veću sigurnost za pomorski promet. Izgradnjom dviju trajektnih rampi i nove prometno – operativne površine povećat će se kapacitet odvijanja pomorskog prometa.

Foto: Grad Lošinj

– Županijska lučka uprava Mali Lošinj je s ovim potpisom ugovora za izgradnju luke Mrtvaška, i prije potpisanim ugovorima za izgradnju luke Susak i luke Unije, te nadolazeće potpisivanje za izgradnju luke Rovenska, u razdoblju godine i pol, povukla ukupno 140 milijuna kuna iz EU fondova, i time potvrdila svoju proaktivnost i viziju za izgradnjom i dogradnjom luka, gatova i riva koje povezuju ljude i gradove i čini neraskidivu cjelinu i sinergiju – rekao je ravnatelj Županijske lučke uprave Mali Lošinj Filip Balija zaključujući da se Mali Lošinj pozicionira kao nezaobilazna nautička destinacija na Jadranu, dostupna iz svih prometnih pravaca.

Ministar Cappelli koji je također nazočio ovom potpisivanju te je tom prigodom istaknuo kako su samo u zadnjih mjesec dana na području Primorsko-goranske županije potpisani projekti za anglomeraciju, turističku infrastrukturu i studiju održivosti vrijedni više stotina milijuna kuna. 

– Tako i ovaj vrijedan projekt dogradnje luke Mrtvaška jednako će biti u funkciji boljeg života otočana, a svi ti projekti imaju zajednički nazivnik: doprinos razvoju i otvaranje novih radnih mjesta čime se pozitivno utječe i na demografiju – naglasio je ministar Gari Capelli.

Dogradnja luke Mrtvaška je 14. projekt koji je do sada ostvario bespovratno EU sufinanciranje kroz koje Ministarstvo mora prometa i infrastrukture ukupno osigurava nešto više od 709 milijuna kuna

Foto: MPPI

Ministar Oleg Butković je još jednom naglasio kako ovi projekti zaista označavaju „renesansu hrvatske obale“ budući da se nikad nije ovoliko ulagalo u lučku infrastrukturu, a Primorsko-goranska županija je jedna od onih u kojoj se odvija najveći broj projekata.

– Vrijednost ulaganja koje provodimo kroz ovaj projekt za luke u Primorsko-goranskoj iznosi 224,3 milijuna kuna a uz ta sredstva Ministarstvo je tijekom ove godine izdvojilo i više od 26 milijuna kuna iz nacionalnih sredstava – naglasio je ministar, te dodao kako se nastavlja sa ovim uspješnim projektom ulaganja koji osim što doprinosi povezivanju otoka ujedno omogućava pretpostavke za jači gospodarski rast i razvoj.

Podsjetimo, projekt ulaganja u lučku infrastrukturu na otocima Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture započeo je u listopadu 2017. godine kada se po prvi put, uz sredstva koja je Ministarstvo izdvajalo iz državnog proračuna, otvorila mogućnost sufinanciranja projekata bespovratnim sredstvima EU-a. 

PROČITAJTE JOŠ:

Rekonstrukcija luke Mrtvaška u Malom Lošinju – Butković potpisuje ugovor od 81,5 milijuna kuna

D.G.