Održana pokazna vježba u slučaju katastrofe na moru ‘NAMIRG Pula 2019’

Foto: MPPI / MUP / Ilustracija

PULA – Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je, u okviru dvodnevnog događanja, 21. i 22. studenog u Puli, organiziralo održavanje stručog skupa na temu ‘Zaštita Jadranskog mora od onečišćenja s pomorskih objekata’ te pomorsku pokaznu međuresorsku vježbu ‘NAMIRG Pula 2019, koja je realizirana u suradnji resornoga Ministarstva i Vatrogasne zajednice Istarske županije.

Prvoga dana događanja održan je stručni skup, koji je otvorio pomoćnik ministra, kap. Siniša Orlić ispred nadležne Uprave sigurnosti plovidbe, resornoga Ministarstva, a 180 sudionika iz redova predstavnika nacionalnih i regionalnih tijela, nadležnih za postupanje kod iznenadnih onečišćenja mora i tvrtki koje se bave poslovima čišćenja mora imali su priliku informirati se kroz praktične prezentacije tijela i tvrtki, u pogledu funkcioniranja sustava, na primjeru analize stvarnog slučaja onečišćenja mora, prošlogodišnje havarije motornoga broda ‘Fidelity’. U sklopu stručnoga skupa održan je i okrugli stol na temu ‘Izazovi u provedbi zaštite mora od onečišćenja s pomorskih objekata’.

Sljedećeg dana, 22. studenog, u obuhvatu Luke Pula održana je međuresorna nacionalna pokazna vježba ‘NAMIRG Pula 2019’, kojoj su uz predstavnike resornoga Ministarstva nazočili potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, gradonačelnik Grada Pule, Boris Miletić, zamjenik župana Istarske županije, Fabrizio Radin, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, Ante Sanader, zapovjednik HVZ, Slavko Tucaković, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, adm. Ivo Raffanelli, u pratnji komodora Milana Blaževića, direktor Hrvatskoga crvenog križa, Robert Markt i brojni drugi gosti.

Vježbom ‘NAMIRG Pula 2019’ provjereni su mehanizmi reagiranja po Planu intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora, odnosno, provjerena je razina trenutne spremnosti i stupanj uvježbanosti tijela koje su u njoj sudjelovala, funkcionalnost postojećih materijalno tehničkih resursa te razine kompetencija zapovjednog kadra.

Osobitost ovogodišnje vježbe jest što je, po prvi put u hrvatskim unutarnjim vodama, bila upotrijebljena i oprema za suzbijanje onečišćenja mora Europske agencije za pomorsku sigurnost, koja je u srpnju ove godine predana na privremenu brigu Republici Hrvatskoj, a trenutno je uskladištena u vojarni Lora, u Splitu. Riječ je o specijaliziranoj brani i opremi visokog kapaciteta za prikupljanje ulja s površine mora, iz kompleta Current Buster, koja je za potrebe vježbe bila postavljena u more sa motornoga broda ‘Faust Vrančić’, iz sastava Obalne straže.

U okviru ovogodišnje vježbe provedena je i vatrogasna vježba gašenja požara na pomorskom objektu, temeljem projekta ‘North Adriatic Maritime Incident Response Group – NAMIRG’, sufinanciranog sredstvima EU, a kojom aktivnosti je ovaj Projekt ujedno i završen.