Urušavaju se splitske plaže; nakon Firula, propadaju i Bačvice

Foto: Zdenko Podrug

SPLIT – Nova opasnost za Splićane sklone romantici i šetnji uz more: dio betonske obale na Bačvicama popustio je pod naletima mora nošenog jugom! Srećom, “propao” je dio koji nije najprometniji, na samom jugoistočnom dijelu najpoznatije splitske plaže. Postoji opasnost da se puknuće betonskih blokova proširi, a prolaznici su zasad “upozoreni” s nekoliko stupića i trakom.

Pitanje je hoće li privremeno rješenje – dakle ti stupići – postati i trajno? Jer svjedoci smo da je šetnica od Bačvica do Zente postala potencijalna smrtonosna zamka. Prije gotovo dvije godine odronila se zemlja na šetnicu ispod restorana Šumica, piše Dalmacija danas.

Zbog opasnosti od daljnjeg urušavanja pokosa iznad šetnice postavljene su “new jersey” barikade kako pješaci ne bi prolazili, no to se pokazalo neefikasnim. Pa je postavljeno upozorenje za pješake o “prolasku na vlastitu odgovornost”, što je ubrzo zamijenio znak zabrane prolaska pješaka.

A prije niti 48 sati odronila se zemlja i stijene također na Firulama, uz rub nekadašnjeg kluba Shakespeare, gdje je to konstantna prijetnja. Unatoč zaštitnim mrežama, oborine i vjetar prijete novim odronima pa je cijeli dio ograđen, ostao je uski prolaz na samoj plaži. Još uvijek se čeka prava sanacija pokosa, navodno dogodine, a dotad će se situacija regulirati prometnim znakom pa dur-dur, dok netko ne nastrada…

I.B.

Vaš komentar