Počela obnova zapuštenih kamenih kuća na otocima

SLATINE/ČIOVO – Stare kamene kuće na otocima, u Zagori i priobalju izniman su potencijal za razvoj turizma. Nažalost, mnoge su zarasle u korov i prepuštene propadanju. Jedan od razloga je i skupa i dugotrajna obnova.

Na Čiovu, u Slatinama, desetljećima zapuštena kamena kuća dobila je novog vlasnika koji joj je udahnuo život.

Stara je 250 godina, a možda i koje desetljeće više. U njoj je živio seoski poglavar a nakon njega u jednom djelu obitelj poglavarove sluškinje, u drugom rođaci. Trebala je postati pekara ali na sreću nije. Zadnjih 40-ak godina sakupljala je paučinu i prašinu i propadala dok nije dospjela u prave ruke.

– Bila je kolonija golubova. 200 golubova je živjelo u potkrovlju tako da sam zatekao totalno devastiran objekt. Ruiniran do kraja, bez prozora i vrata. Bez ikakvih sadržaja. To je bio izazov, objašnjava za HRT Davor Toljanić, vlasnik kuće.

Od 2013. novi vlasnik udahnuo je novi život čuvajući originalnu arhitekturu i poštujući tradiciju. Rizik je bio velik jer je trebalo popravljati graditeljske zahvate starih vlasnika onih koji su htjeli napraviti pekaru.

– Čovjek kada je podigao 3 metra ploču ona je došla do prozora na prvom katu što je bilo zapravo smiješno za vidjeti, prozori su ležali u blizini poda na 20 cm. To je bilo ručno preslagivano. Kamene zidove od 60 cm. Pokušavam kuću staviti u funkciju da se od turizma može živjeti. U 3 godine uredio sam 3 apartmana, svake godine po jedan. kaže Toljanić.

Dio zarade ulaže se u nastavak obnove pa je dio zarade pa je zato dvorište kao gradilište. Radi se i pod zemljom. U staroj gustini u kojoj je sačuvan izvorni bačvasti krov što je rijetkost u Slatinama. Idealna za vinoteku i neke dodatne sadržaje, koje cijene i gosti koji su te sadržaje spremni i platiti.

Davor Toljanić imao je sreće da u inozemstvu zaradi za kupnju kuće čiji početak obnove ne ovisi o kreditima. U inozemstvo je morao otići zahvaljujući čarobnim riječima-kredit u švicarcima.

I.B.
Vaš komentar