SEA SHEPARD Svjetska ekološka organizacija osniva hrvatsku podružnicu

Foto: Sea Shepard PR

ZAGREB – Svjetska ekološka organizacija Sea Shepard osniva svoje predstavništvo u Hrvatskoj. Osnovao ju je 1977. godine kapetan Paul Watson u svrhu borbe za zaštitu mora i njegovih stanovnika. Od tad, do danas, Sea Shepherd je najaktivnija i najuspješnija organizacija za zaštitu Oceana i morske faune.

Flota Sea Shepherd-a se sastoji od 13 brodova s posadama volontera iz cijeloga svijeta, te je najveća privatna flota na svijetu, koja danonoćno dežura na morima i oceanima. Sea Shepherd ne prosvjeduje, već reagira, koristeći taktike i direktne akcije u svrhu istrage, dokumentiranja i sprečavanja ilegalnih aktivnosti koje uzrokuju štetu oceanima.

Aktivna borba protiv kitolovaca

Posljednjih 40 godina nižu se akcija za akcijom, svuda po svijetu, npr. u Kanadi protiv masakra tuljana, Farski otoci protiv masakra kitova, borba protiv ilegalnog ribolova u Mediteranu, akcije za sprečavanje ubijanja dupina u Japanu, zaštita vaquita dupina u meksičkom zaljevu i brojne druge. Ipak najpoznatiji projekt je onaj u Pacifiku, gdje se više od 10 godina aktivno vodi borba protiv komercijalnog lova kitova japanske flote, maskiranog u istraživanja u znanstvene svrhe.

Svake godine, Japanci traže bar 1000 kitova da bi im ulov bio komercijalno isplativ, ali zahvaljujući Sea Shepherd-u, onemogućeni su da bezbrižno love te su praktički primorani odustati. Oko 5000 kitova je direktno spašeno i slobodno otplivalo u Ocean. Sea Shepherd postoji i djeluje zahvaljujući vlastitim kampanjama, volji i podršci svakog pojedinog volontera i donatora. Za više informacija o radu SS Global posjetite njihovu stranicu

Foto: Sea shepard Plakat

Osniva se Sea Shepard Hrvatska

Organizatori 28. studenog z zagrebačkoj kući arhitekture Oris, osnivaju organizaciju u Hrvatskoj. Što je i tko su Sea Shepherd, na koje sve načine se bore za očuvanje Oceana, što se događa u Jadranu, koje su prioritetne teme, na koji način djelovati u svrhu opstanka života podmorja? 

Informirajte se, pitajte, saznajte na koji način možemo spasiti more i podržite najkonkretniju svjetsku organizaciju za zaštitu i očuvanje mora. 

DATUM: 28/11/2019 VRIJEME: 19:00 MJESTO: Oris kuća arhitekture (Ulica Kralja Držislava 3 10 000 Zagreb). 

GOSTI : Captain Alex Cornelissen CEO Sea Shepherd Global 

Andrea Morello CEO Sea Shepherd Italija Robert Mach CEO Sea Shepherd Austria Znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković te brojni drugi gosti iz svijeta znanosti, sporta I estrade 

I.B.