Hrvatska šalje Albaniji tim za spašavanje stradalih u razornom potresu

Foto: Twitter

Tim za traganje i spašavanje u ruševinama sastavljen od 15 pripadnika Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH i osam potražnih pasa za spašavanje bit će s dva vojna helikoptera MORH-a upućen prema Albaniji

Noćas, 26. studenog u 3 sata i 54 minute na seizmografima Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježen je razoran potres s epicentrom kod Drača u Albaniji. Magnituda potresa iznosila je 6.3 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je IX stupnja MCS ljestvice. Potres je probudio građane diljem Dalmacije i osjetio se diljem Hrvatske te u Bosni i Hercegovini. Nekoliko desetaka dojava građana o potresu zaprimili su Županijski centri 112 Dubrovnik, Split i Zagreb.

Vlada Republike Albanije je putem Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije (ERCC – The Emergency Response Coordination Centre) Mehanizma Unije za civilnu zaštitu Europske komisije podnijela zahtjev za međunarodnu pomoć te do sada prihvatila pomoć Italije, Grčke i Rumunjske.

Putem hrvatske ambasade u Tirani je uspostavljen kontakt sa zamjenikom ministra unutarnjih poslova Albanije te potvrđen prihvat hrvatske bilateralne pomoći. Tim za traganje i spašavanje u ruševinama sastavljen od 15 pripadnika Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH i osam potražnih pasa za spašavanje bit će s dva vojna helikoptera MORH-a upućen prema Albaniji.

Hrvatska je i dalje u kontaktu s ERCC-om radi eventualnog upućivanja dodatnih timova i stručnjaka za traganje i spašavanje.

Uz navedeni potres u Albaniji, danas u 10 sati i 19 minuta seizmografi Seizmološke službe Hrvatske zabilježili su vrlo jak potres s epicentrom kod Blagaja u Bosni i Hercegovini. Magnituda potresa iznosila je 5.4 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je VI-VII  stupnja. Potres se osjetio diljem Dalmacije.

Županijski centri 112 Ravnateljstva civilne zaštite do sada nisu zaprimili niti jednu dojavu o nastalim štetama u ovim potresima.

NE ZABORAVITE!

U hitnoj situaciji nazovite broj 112. Pozivom na broj 112 možete zatražiti pomoć bilo koje hitne službe (policija, vatrogasci, hitna medicinska pomoć, traganje i spašavanje, gorska služba spašavanja i dr.).

Upute za postupanje u slučaju potresa:

UPUTE_1

BROŠURA: “LJUDI SU PREŽIVJELI KATASTROFALNE POTRESE. MOŽEŠ I TI, PRIPREMI SE”

Potres je iznenadna i kratkotrajna vibracija tla. Na zemlji se u godini zabilježi više od milijun podrhtavanja tla, uglavnom nezamjetljivih za ljudska osjetila. Samo 20-30 potresa godišnje uzrokuje ljudske žrtve. Prema podacima Seizmološke službe seizmološki instrumenti u Hrvatskoj godišnje zabilježe oko tisuću potresa od kojih se svake godine osjeti oko 45. Zadnje značajnije posljedice od potresa u Hrvatskoj su nastale nakon potresa magnitude ML = 6,0 prema Richteru 1996. godine kod Stona, za koji se procjenjuje da je bio intenziteta VIII° MCS ljestvice.

Hrvatska je jedno od seizmički aktivnijih područja u tzv. mediteransko – transazijskom pojasu. Seizmički najugroženije područje u Republici Hrvatskoj je šire dubrovačko područje, a zatim slijede sjeverozapadni dio Hrvatske i šire zagrebačko područje, no u tim dijelovima potresi koji se događaju nešto su slabijeg intenziteta.

Ažurirana Procjena rizika od katastrofa za Republiku Hrvatsku procijenila je potres kao neprihvatljiv rizik u Republici Hrvatskoj, odnosno rizik koji je potrebno smanjiti u najkraće mogućem roku koristeći raspoloživa sredstva. Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH provodi mjere i priprema društvenu zajednicu kako bi se ublažile moguće posljedica potresa.

Ako ste osjetili potres pozivamo vas da ispunite upitnicu o potresu na stranicama Seizmološke službe i pružite vrijedne informacije o tome kakvi su bili učinci potresa u vašem mjestu http://www.gfz.hr/seizmologija/upitnik.php

D.G.