Foto: Morski.hr / Youtube screenshot

Nakon niza potresa koji od ranog jutra tresu Albaniju, novi je u 10.20 sati zatresao Bosnu i Hercegovinu, a osjetio se i kod nas od Dubrovnika do Zadra.

Prve informacije EMSC-a stižu o umjerenoj snazi od 5,2 po Richteru.

Portal Dalmacija danas prenosi iskustva čitatelja koji se javljaju nakon najnovijeg podrhtavanja tla:

– Trajao je dugo i dobro je drmao, – kazala je čitateljica iz Metkovića.

– Trajao je dvadesetak sekundi, treslo mi se pokućstvo.

– Što se ovo događa? Tresla mi se cijela kuća; sa zida mi je pala slika kako se treslo, a čaše i šalice u regalu zvoncale.

– Sjedio sam za stolom i dobro ga osjetio, ne sviđa mi se ovo nikako, – kazao nam je čitatelj iz Sinja.

– Pila sam kavu u jednom dubrovačkom kafiću kad je odjednom počelo jako tresti. Svi su iz kafića istrčali na cestu, jako smo se uplašili. Neki pričaju da nikad nisu osjetili takvu trešnju na otvorenom, iako je Dubrovnik nekoliko puta posljednjih desetljeća tresao jaki potres. Javlja mi suprug da se u stanu pomicao namještaj i da su se prozori jako tresli… Stvarno je zastrašujuće iskustvo. Svi se boje da će potresa biti još… – rekla je za 24 sata Emira Islamović iz Dubrovnika.

– Prepalo me jer nisam znao kako reagirati pogotovo zato što imamo ormar kojem vrata dosta lupaju, to je bio najgori zvuk. Također je mini ogledalo upalo u umivaonik i to me najviše prepalo jer nisam vidio taj trenutak. Staklena vrata od dnevnog boravka zalupila su, a to je dosta iritirajuć zvuk. Prvih 5 minuta sam se sakrio ispod stola i uzeo mobitel te počeo zvati roditelje da vidim gdje su oni, a nakon toga su me moji prijatelji počeli zvati da provjere zapravo je li bio potres. Nekima su samo stvari sa stola pale, a prijateljici je ormar lupao. Jednog je snažan potres probudio – priča istom portalu čitatelj iz Splita.

Podsjetimo, u snažnim potresima u Albaniji poginulo je najmanje sedam osoba. Prijavljen je nestanak nekoliko osoba, ali se točan broj žrtava službeno još ne zna, kao ni broj ozlijeđenih kojih je zasad najmanje 325 na području pogođenom potresom od Drača do Tirane.

PROČITAJTE JOŠ:

Jesmo li svjesni posljedica potresa? Dalmacija među najugroženijim područjima u Hrvatskoj

I.B.