Hrvatski spasitelji na putu za Albaniju: “Idemo raditi ono za što smo vježbali godinama”

Potražni pas u helikopteru MORH-a leti sa svojim trenerima za Albaniju na humanitarnu misiju spašavanja ljudskih života. Upravo napuštaju teritorij RH iznad poluotoka Prevlake - Foto: Facebook / Hrvatska Udruga za Obuku Potražnih Pasa

Tim za traganje i spašavanje u ruševinama sastavljen od 15 pripadnika Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH i osam potražnih pasa krenuo je s dva vojna helikoptera MORH-a prema Albaniji.

Vlada Republike Albanije je putem Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije (ERCC – The Emergency Response Coordination Centre) Mehanizma Unije za civilnu zaštitu Europske komisije podnijela zahtjev za međunarodnu pomoć te do sada prihvatila pomoć Italije, Grčke i Rumunjske. Putem hrvatske ambasade u Tirani je uspostavljen kontakt sa zamjenikom ministra unutarnjih poslova Albanije te potvrđen prihvat hrvatske bilateralne pomoći. Tim za traganje i spašavanje u ruševinama sastavljen od 15 pripadnika Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH i osam potražnih pasa za spašavanje s dva vojna helikoptera MORH-a upućen je prema Albaniji.

Hrvatska udruga za obuku potražnih pasa na svojim Facebook stranicama je objavila dojmljivu fotografiju napuštanja najjužnijeg hrvatskog kopna, poluotoka Prevlake i jednog od osam potražnih pasa koji su sa stručnim potražnim timom krenuli prema zemlji pogođenoj katastrofalnim potresom:

– Na putu za Albaniju – idemo raditi ono za što smo vježbali godinama i nadali se da se nikad neće dogoditi – napisali su u objavi.

https://www.facebook.com/huopp.crda/photos/a.298252033548896/3420590311315037/?type=3&theater&ifg=1

D.G.