IZMJENJEN PRAVILNIK Omogućena prodaja ribe s ribarskog plovila

Foto: Morski.hr / Ilustracija

Ministarstvo poljoprivrede donijelo je novi Pravilnik o sadržaju i obliku prodajnog lista i sadržaju registra prvih kupaca, koji stupa na snagu 16. prosinca. Od novosti valja izdvojiti mogućnost prodaje ribe s ribarskog plovila, no pod prvom prodajom ne smatra se izravna prodaja dnevnog ulova s  plovila krajnjem potrošaču, jer u tom slučaju ovlaštenik povlastice ne mora biti registrirani prvi kupac.

Ukupna količina prodanih proizvoda ribarstva s plovila može iznositi do najviše 5 kilograma po krajnjem potrošaču, a ukupno do najviše 3.000,00 kuna dnevno po povlastici.

Prodaju s ribarskog plovila mogu obavljati samo ovlaštenici povlastice za gospodarski ribolov na moru koji su prethodno dostavili podatke o ulovu elektroničkim putem.

Podaci o prodaji s ribarskog plovila dostavljaju se Ministarstvu elektroničkim putem nakon izvršene prodaje s plovila, najkasnije 24 sata od evidentiranog povratka putem elektronskog očevidnika ili aplikacije za mobilni uređaj.

Ovim Pravilnikom propisuje se:

  • postupak prve prodaje proizvoda ribarstva,
  • sadržaj, oblik, način i rokovi dostave prodajnog lista i potvrde o preuzimanju,
  • uvjeti, način i rokovi dostave podataka o izvršenoj prodaji proizvoda ribarstva krajnjim potrošačima s plovila,
  • postupak registracije prvih kupaca,
  • sadržaj registra prvih kupaca,
  • postupak odobravanja vaganja u odobrenim objektima,
  • postupak izdavanja potvrda o ulovu.

Pravilnik se primjenjuje na sve korisnike Portala gospodarskog ribarstva i proizvode ribarstva ulovljene i iskrcane u gospodarskom ribolovu na moru koji se stavljaju na tržište na teritoriju Republike Hrvatske. Istovremeno, Pravilnik se ne primjenjuje na proizvode ribarstva koji se koriste u svrhu daljnjeg uzgoja te na proizvode ribarstva porijeklom iz uzgoja.

Pravilnik o sadržaju i obliku prodajnog lista i sadržaju prvih kupaca možete pronaći OVDJE.

PROČITAJTE JOŠ:

Odgađa se objava Pravilnika sadržajnog lista i sadržaju prvih kupaca

D.G.