Kažnjeni Talijani za nelegalan ribolov i prelazak granice – Nakon 30-ak sati napuštaju Hrvatsku

Foto: Čitatelj

Talijani koji su jučer uhvaćeni u nelegalnom ribolovu i boravku u Republici Hrvatskoj upravo napuštaju Republiku Hrvatsku. Kažnjeni su nakon postupka kojeg je protiv njih vodila viška ispostava Općinskog prekršajnog suda u Splitu. U brodu je zatečeno samo 6.3 kg ribe, a nakon što je dovršen postupak, morali su čekati 30-ak sati jer nisu imali ni gotovine, a ukupno su u Državni proračun Republike Hrvatske morali uplatiti 74.800 kuna.

Plovilo je nakon zaticanja u hrvatskom teritorijalnom moru uzapćeno i prepraćeno do luke u Visu. Posada je provedena u službene prostorije i nad njima je otvoreno kriminalističko istraživanje. Zatečena je određena količina ribe u plovilu, obaviještena je inspekcija, a ribarski inspektor je obavio svoj dio posla.

– Policijski službenici Postaje pomorske policije Split proveli su kriminalističko istraživanje nad četiri državljanina Italije, odnosno 50-godišnjim zapovjednika plovila i tri člana posade u dobi od 33, 40 i 51-godinu. 50-godišnjak je osumnjičen za počinjenje prekršaja iz Zakona o nadzoru državne granice i Zakona o morskom ribarstvu, dok su tri člana posade osumnjičena za prekršaj iz Zakona o nadzoru državne granice. Protiv njih je podnesen odgovarajući Optužni prijedlog i dovedeni su na Općinski prekršajni sud – izvijestila nas je Ana Čepić iz odnosa s javnošću splitske policije.

Foto: Vesselfinder / Marine Traffic / Morski.hr

Potegli od Italije do Hrvatske granice zbog 6 kila ribe

Splitski Prekršajni sud dosudio je novčanu kaznu od 56 tisuća kuna četvorici Talijana koje su u srijedu rano ujutro pomorski policajci uhitili u nezakonitom prelasku državne granice na moru, doznaje se na tom sudu.

Kapetan ribarice kažnjen je po Zakonu o nadzoru državne granice te u državni proračun trebao uplatiti 41 tisuću kuna, dok su preostala trojica ribara po Zakonu o morskom ribarstvu kažnjeni svaki od njih s po pet tisuća kuna.

Ribarska inspekcija je na brodu pronašla samo 6,3 kg ribe i za to ih je kaznila s 2800 kn. Ovome treba dodati i kaznu koju je ispisala policija, odnosno 16 tisuća kuna troškova privođenja.

Dakle, talijanska ribolovna banda ovaj put je kažnjena s ukupnom svotom od 74.800 kuna.

Podsjetimo, posada ribarskog broda Mario LC PA 1358 koji su treći put ove godine nelegalno ribarili unutar hrvatskih teritorijalnih voda, u rujnu je kažnjena s 45 tisuća kuna za nezakonit prelazak granice. Nedozvoljen ribolov im nije dokazan.

PROČITAJTE JOŠ:

Policija uhvatila talijansku ribaricu kod Palagruže, posada privedena, prate ih prema Visu

FOTO Talijanskoj posadi prijete kazne za nedozvoljeni ribolov i prelazak granice

D.G.